Udruženje „Cetinje“ obilježava 22 godine rada

Udruženje „Cetinje“ iz Sjedinjenih Američkih Država obilježava 22 godine od osnivanja. Zbog aktuelne pandemije Kovida-19, iz Udruženja ističu da ove godine neće organizovano obilježiti jubilej, već su pozvali članstvo da to urade u svojim domovima.

Udruženje su 1998. godine, u Mičigenu, osnovali crnogorski iseljenici, na čelu sa Mirsadom Jahovićem iz Bara.

„Udruženje je ubrzo steklo zavidan broj članova pa je bilo pozvano i učestvovalo je na Prvom svjetskom kongresu iseljenika 1999 godine. Potom je uslijedio i „Crnogorski piknik“ u Torontu koji su organizovali Vojislav Rašović i Branko Aleksić. Potom je udruženje učestvovalo i na Drugom svjetskom kongresu iseljenika 2002 godine koji je održan u Nju Jorku. Predsjednik Mirsad Jahović je kao predstavnik udruženja posjećivao i crnogorske iseljeničke organizacije po Evropi. Vrlo značajne su bile posjete iseljeničkim zajednicama u Norveškoj, Holandiji, Njemačkoj i Austriji“, navode iz „Cetinja“.

Ističu da je Udruženje dalo veliki doprinos u organizovanju crnogorske iseljeničke zajednice pred referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

„Finansijski su pomognuti mnogi koji su željeli da se na Referendumu izjasne za obnovu državnosti. Udruženje je ostvarilo plodotvornu saradnju sa mnogim crnogorskim patriotama i udruženjima širom svijeta. Posebno je ponosno na saradnju sa Kulturnim centrom „Rumija“ koji je dugo vodio Bećir Ćaćić, potom sa asocijacijama koje je vodio Blažo Sredanović, Tomo Djonaj, Ljubo Dabović, Vojo Vuksanović i mnogi drugi. Gosti na manifestacijama ovog udruženja bili su razni ugledni nacionalni i društveni radnici iz Crne Gore. Osvjedočeni prijatelji udruženja su bili Božidar Jaredić, Žarko Rakčević kao i Vladika CPC Mihailo. Udruženje je intenzivno i dugo pomagalo Crnogorsku pravoslavnu crkvu na Cetinju, a humanitarnim radom bavili su se članovi udruženja pojedinačno. Za svoj humanitarni rad Mirsad Jahović je dobio 2019. prestižno priznanje iz Bosne i Hercegovine “ Džek popularnosti““, dodaje se.

Udruženje „Cetinje“ sada vodi crnogorski iseljenik Predrag Peđa Marković.

Podijeli: