Udruženja “Krstaš” obilježio Dan državnosti Crne Gore

Centralna proslava Dana državnosti Crne Gore u Srbiji održana je u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu u organizaciji Udruženja “Krstaš”.

O 13. julu, jednom od najvažnijih datuma novije crnogorske istorije, i njegovom značaju za državu Crnu Goru, njene građane i iseljenike, govorila je Dragica Vukotić istoričarka iz Vrbasa.
Predsjednik „Krstaš”-a, publicista Nenad Stevović, je istakao da je dva puta u dva vijeka na isti dan, 13. jula, Crna Gora svijetu pokazala svoju veličanstvenost obezbijedivši vječno mjesto u kolektivnoj memoriji svih svojih generacija.
U umjetničkom programu nastupili su Anja Lojpur recitatorka iz Novog Sada, Marijana Vučković i Mila Banović iz Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija” iz Lovćenca.
U okviru svečanosti uručena je zahvalnica pjesniku Tomislavu Šaroviću za dugogodišnju podršku Crnogorskoj biblioteci i čitaonici u Lovćencu.

Moderatorka akademije je bila Isidora Ražnatović, a posjetioci su imali priliku da premijerno pogledaju televizijsku emisiju “Gorštaci u ravnici” koja govori o književnosti i publicistici Crnogoraca u Vojvodini.

Podijeli: