U Rožajama održani dani dijaspore – iseljenika

На централном тргу у Рожајама, у организацији Управе за дијаспору  и Општине Рожаји, дана 29.07.2022. године, закључена је Централна манифестација Дани дијаспоре – исењеника, уједно и завршна прослава и овогодишње манифестације.

Прво вече манифестације, или како је радно названо умјетничко вече, започет је први дан манифестације “Дани дијаспоре исењеника” у Рожајама.

Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine

Све присутне, у улози домаћина, је поздравио професор др. Шефкет Крцић, вд директор Управе за сарадњу са дијаспором-исељеницима, који је истакао да ствараоци из наше дијаспоре морају наставити да оплеменјују наше душе, кроз своје стихове, пјесму и сликарство и да преко умјетности пренесу љубав према домовини и очувају свој индетитет.

Као гост ове манифестације, у име Националног савјета, позвао сам Директора Управе за дијаспору да нам дође у госте за Дан Националног савјета, што је господин Шефкет Крцић са задовољством прихватио.

Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine

Као суорганизатор ове манифестације, присутне је поздравио предсједник Општине Рожаје господин Рахман Хусовић.

Прво вече, умјетничко вече, је организовано у конгресној сали  „Јела Натурал Рисорт.“

Модератори прве вечери су били Зоран Ђукановић, самостални сарданик у Управи за дијаспору и Гордана Ганић.

Умјетничко вече је организовано у три дијела: “Вече поезије” са стиховима еминентних пјесника  из дијаспоре и Црне Горе као што су: Салко Растодер,Драгана Мркић,Джеко Бибуљица, Анђелка Павић,Милана Рајевића,Беле Джоговић,Спасоја Кривокапића.

Програм је настављен рецитацијом поезије и прозе, који је отворио Марин Чавелиш, а наконнјега чули смо и изведбу, Дијане Тигањ, Мирсаде Шаботић, Браха Андровића, Вељка Вељовића, Шефке Беговић Личине, Дениса Шаћировића, Драгане Оташевић и Зорана Ђукановића.

У музичком дијелу се са старим црногорским пјесмама и севдалинкама представио дуо, Есад Меровић и Сафет Дрљан.

Трећи учесници у програму су били аутори ликовне изложбе.

У име аутора изложбе скупу се обратио руководилац ликовне колоније Милован Ђуричковић, члан удружења “Црвенка” из  Србије. Ђуричковић је истакао да на изложби има двадесет слика које су дјело четрнаест реномираних умјетника поријеклом из Црне Горе.

“Желим да вам представим слике која одажава причу која спаја оне који су некад отишли из Црне Горе и оних који су ту остали и наставили да раде и живе”

Захвалио се Управи за дијаспору за сарадњу и посебно се пред овим еминентним скупом захвалио на помоћи коју добија од Националног савјета црногорске националне мањине у Републици Србији.

Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine

Другог дана манифестације је организована Панел дискусија и Централна прослава на тргу у Рожајима.

Грађанима Рожаја, Црне Горе и дијаспори се обратио Црногорски премијер Дритан Абазовић.

Присутнима су се обратили и:

  • Ервин Ибрахимовић, Министар капиталних инвестиција и потпредсједник Владе Црне Горе,
  • Рахман Хусовић, предсједник Општине Рожаје,
  • Шефкет Крцић, директор Управе за дијаспору,
  • Горан Ђуровић,Министар економског развоја и
  • Адмир Адровић, Министар рада и социјалног старања.
Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine

Након официјалног дијела, свечаност је настављена са припремљеним културним програмом  који је отворио Горан Вратница, предсједник Удружења црногорско – белгијског пријатељства Монтенегро, отпевавши једну пјесму на албанском језику.

Након тога публику је забављао КУД „Текстилац“из Бијелог Поља, а потом је уследио концерт реномираног пјевача Ал Дина.

Podijeli: