U MINHENU ODRŽANO HUMANITARNO VEČE

Samostalni savjetnik u Upravi za dijasporu Milica Radojičić prisustvovala je humanitarnom prijemu u Minhenu u SR Njemačkoj na kojem su prikupljena sredstva za izgradnju Dnevnog centra za djecu i porodicu „Defendologija“ u Nikšiću.

Na humanitarnom prijemu, održanom 14. decembra 2019. godine u organizaciji udruženja „DeMonte“, prikupljeno je 10.000 eura, što predstavlja značajnu pomoć Dnevnom centru za djecu i porodicu „Defendologija“ u izgradnji kapaciteta koji će biti korišćeni za edukaciju i podršku djeci i mladima kojima je to potrebno. Na humanitarnom prijemu govorili su i član predsjedništva udruženja „DeMonte“ Savo Bigović, generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu Ministarstva rada i socijalnog staranja Goran Kuševija, predsjednik organizacije „Defendologija centar Nikšić – Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore“ Slavko Milić i direktorica Dnevnog centra za djecu i porodicu „Defendologija“ Jelena Milić.

U ime Uprave za dijasporu, Radojičić je kazala da joj je zadovoljstvo što prisustvuje donatorskoj večeri i humanitarnom prijemu, te da su humanost i dobročinstvo naših iseljenika, koji ne zaboravljaju svoj zavičaj, priznati i poznati u Crnoj Gori. Ona je zahvalila udruženju „DeMonte“ na ovoj inicijativi i podsjetila da su na humanitarnoj večeri u organizaciji ovog udruženja prije dvije godine prikupljena i značajna sredstva za pomoć Dječjem domu „Mladost“ u Bijeloj.

 U svom obraćanju Radojičić je upoznala učesnike humanitarnog prijema i sa aktivnorima Uprave za dijasporu na planu saradnje sa iseljenicima i istakla da je Uprava za dijasporu u 2019. godini po prvi put raspisala Javni poziv za sufinansiranje programa i projekata organizacija dijaspore i dodijelila značajna sredstva, u iznosu od 100.000 eura. Uprava za dijasporu je u julu ove godine organizovala treću po redu manifestaciju „Dani dijaspore –iseljenika“, koja je održana u Baru, a na kojoj je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio nagrade zaslužnim iseljenicima i organizacijama dijaspore. Takođe, u periodu od 20. do 30. jula, već tradicionalno, organizovana je trinaesta po redu „Ljetnja škola jezika i kulture Crne Gore“ na Ivanovim koritima, koja je bila namijenjena djeci iz dijaspore uzrasta od 9 do 15 godina, a koju je do sada kroz dvanaest generacija pohađalo više od 800 polaznika.

Radojičić je podsjetila i da je 26. jula 2019. godine konstituisan drugi saziv Savjeta za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, u kojem Njemačka ima tri predstavnika, što je odgovor matične zemlje na ozbiljnost koju iseljenici ulažu u svaki projekat koji započnu, ali i želja Uprave za dijasporu da istakne potencijale iseljenike i da ih valorizuje kroz jednu čvršću i bližu komunikaciju i saradnju.

U prethodnom periodu, kazala je Radojičić, Uprava za dijasporu je promovisala i web aplikaciju za evidenciju dijaspore kojoj se može pristupiti sa sajta Uprave za dijasporu, a preko koje Uprava želi da dobije preciznije informacije o broju i strukturi naše dijaspore širom svijeta. Ona je naglasila da se nada da će se iseljenici u što većem broju odazvati pozivu i izdvojiti vrijeme za popunjavanje upitnika. Radojičić je na kraju podsjetila i da je Uprava za dijasporu prije par mjeseci promovisala i online kurs crnogorskog jezika, koji je lako dostupan svim našim iseljenicima na sajtu Uprave.

Član predsjedništva udruženja „DeMonte“ Savo Bigović je zahvalio prisutnima na humanitarnom prijemu što su se odazvali u velikom broju i izrazio zadovoljstvo prikupljenim sredstavima za Dnevni centar za djecu i porodicu „Defendologija“, rekavši da je uvjeren da su prikupljena sredstva otišla u prave ruke.

Predsjednik organizacije „Defendologija centar Nikšić – Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore“ Slavko Milić i direktorica Dnevnog centra za djecu i porodicu „Defendologija“ Jelena Milić izrazili su zahvalnost na prikupljenim sredstvima koja će pomoći stvaranju što boljih uslova za rad sa djecom i mladima kojima je potrebna podrška i edukacija u oblastima kojima se ovaj Dnevni centar bavi.

Organizacija „Defendologija centar Nikšić – Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore“ bavi se naučno – istraživačkim radom u oblastima sociologije, kriminologije, penologije i bezbjednosti, u funkciji razvoja obrazovne djelatnosti i obavljanja policijskih poslova, poslova bezbjednosti, kriminalistike, kriminologije, defendologije, sociologije i drugih srodnih naučnih disciplina. Naučno – istraživačka aktivnost ove organizacije usmjerena je i na istraživanja u oblastima nasilja u porodici i u školama, suprotstavljanja korupciji, suzbijanja narkomanije i kriminaliteta mladih, visokotehnološkog kriminaliteta, kriminaliteta vjerskih sekti, kultova i drugih organizacija, terorizma i religijskog ekstremizma i kriminaliteta učinjenog iz mržnje i drugih oblika diskriminacije.

Podijeli: