U Mariboru proslavljen Dan nezavisnosti

Crnogorsko društvo Montenegro-Maribor proslavilo je u petak, 31. maja u Literarnoj kući u Mariboru, Dan nezavisnosti Crne Gore  i 100-godišnjicu Božićnog ustanka. Proslavi  su prisustvovali, pored članova društva : Lola Popović, savjetnica u Ambasadi Crne Gore u Ljubljani, Uroš Prikl, državni sekretar u Kabinetu predsjednika Vlade Republike Slovenije, predsjednik Saveza crnogorskih društava Slovenije, predsjednik Crnogorskog društva Montenegro-Ljubljana, crnogorski učenici  i  studenti koji studiraju u Mariboru.

Povodom 100 godina Božićnog ustanka, prikazan je tv film: Ispovijest Krsta Zrnova, koji je realizovan po tekstu književnika Momira Markovića, u režiji Blagote Erakovića, a u ulozi Krsta Zrnova je glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović.

O liku Krsta Zrnova govorila je Dijana Pajković, predsjednica društva. Tom prilikom pozvala je crnogorske učenike i studente da slijede znamenitoj izjavi Krsta Zrnova Popovića:

»Uvijek imajte na umu da ste Crnogorci i mislite crnogorski«.

Učenici i studenti nastupili su kao muzička grupa, pjevali najljepše crnogorske pjesme i govorili stihove patriotskih pjesama najpoznatijih crnogorskih autora.

U posebnom tekstu namijenjenom učenicima i studentima, a upoznavajući ih s ličnošću, borbom  i doprinosom  Krsta Zrnova u očuvanju i ponovnom rodjenju crnogorske države, Dijana Pajković je crnogorske studente upozorila da: kao mladost i budućnost Crne Gore paze na: Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore.

Podijeli: