U Lovćencu predstavljena studija “Crna Gora u jugoslovenskoj federaciji”

U Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu predstavljena je studija “Crna Gora u jugoslovenskoj federaciji” naučnika i velikana pravne misli, profesora Živojina Perića.


Studija je prvi put objavljena 1940. godine, dugo je i smišljeno potiskivana o čemu svjedoči činjenica da je evidentirana u katalozima svega par biblioteka u Jugoslaviji i činjenica da do objavljivanja reprint izdanja, 1999 godine, apsolutno nije komentarisana, niti navedena kao izvor ili pak kao korišćena literatura, izuzev u jednoj doktorskoj disertaciji 1962. godine.
Perić isključivo pravnom argumentacijom elaborira situaciju u kojoj se našla Crna Gora nakon Prvog svjetskog rata ukazujući na niz pravnih nonsensa koji su doveli do gubitka njene nezavisnosti i ponižavajućeg statusa u novostvorenoj jugoslovenskoj državi.
Kao vrsni i u svijetu priznati poznavalac međunarodnog prava, Živojin Perić je između dva svjetska rata, pored Pravnog fakulteta u Beogradu, bio profesor Haške Akademije i predavač na pravnim fakultetima u Parizu, Lionu i Brislu. Njegovu naučnu veličinu označava i činjenica da mu je dato treće mjesto, ispred su Stojan Novaković i Valtazar Bogišić, u znamenitoj ediciji: “Jugoslovenski pravni klasici” i da mu je posvijećen jedan godišnji skup Kopaoničke škole prirodnog prava.
U reprint izdanju knjige koju je objavilo Društvo za očuvanje baštine iz Podgorice, pored teksta srpskog naučnika Živojina Perića nalazi se i prikaz crnogorskog akademika Mijata Šukovića. I Perić i Šuković konstatuju da su izbori poslanika za takozvanu podgoričku skupštinu, ako se uopšte mogu kvalifikovati izborima, zakazani i sprovedeni od nelegitimnih činilaca, nelegalno, bez primjene ustaljenih izbornih standarda, bez kontrole, što ih čini politički, pravno i kulturno antidemokratskim. Zakazani su i sprovedeni u okolnostima koji imaju obilježja vojno-civilnog totalitarizma, omogućili su da se poslanici određuju od izaslanika druge države, organizatora izbora, umjesto da se izaberu saglasno stvarnoj volji većine naroda. Rezultati tih „izbora” nijesu dali, niti su mogli dati legitimitet i legalitet podgoričkoj skupštini da odlučuje u ime crnogorskog naroda i da ukine državu Crnu Goru.
O studiji su govorili istoričarka Dragica Vukotić i politikolog Nenad Stevović koji je na kraju istakao da se danas, nakon jednog vijeka, sjećanje na 1916. godinu, iz percepcije savremene Crne Gore, njenih građana i iseljenika širom svijeta može opisati rečenicom: Nikad se više ne ponovilo!

Moderator večeri je bila Jana Krivokapić, a u muzičkom programu nastupio je violinista Andraš Tot. Domaćini su istoričarki Dragici Vukotić uručili zahvalnicu za doprinos očuvanju kulturnog, jezičkog i nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Lovćencu, a organizator kulturnog događaja, Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”, je obezbjedio po primjerak knjige za sve posjetioce promocije.

Podijeli: