U Ljubljani obilježen Dan državnosti Crne Gore

U organizaciji Saveza crnogorskih društava Slovenije, tj. njenih članova CD »Montenegro« Ljubljana i CD »Crna Gora« Ljubljana obilježen je 13.jul., Dan državnosti Crne Gore.

Povodom 13.jula, Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda, 13. jula 2021., članovi društava su položili cvijeće na spomen obilježju- Grobnici narodnih heroja u Ljubljani, koja se nalazi u neposrednoj blizini parlamenta Slovenije, na kojem je uklesano ime i narodog heroja Milovana Šaranovića iz Potkraja kod Danilovgrada, koji je poginuo jula 1943. godine na teritoriji Slovenije kao komandat partizanske jedinice. Tom prilikom je član društva Radoman Krgović Majo pročitao svoju pjesmu posvećenu ovom velikom prazniku. Zatim su članovi društava posjetili spomenik Petra Petrovića Njegoša i nastavili sa proslavom u prostorijama Saveza »Kulturnog centra crnogorskih društava Slovenije«. Govorilo se o 13.julu, kao jednom od najvažnijih datuma novije crnogorske istorije, i njegovom značaju za državu Crnu Goru, njene građane i iseljenike. O značenju ovog praznika govorio je i čestitao prisutnima praznik Veselin Lakić, predsjednik Saveza CDS.

U Kulturnom centru je tim povodom organizovano predavanje o djelu i misiji norveškog kapetana i putopisca Henrika Angela koji je u Crnoj Gori prvi put došao 1893., a sa njim prvi put su stigle i skije. Napisao je tri knjige o Crnoj Gori. Predavala je Radmila Perović, iz Nikšića pomoću online tehike, inače glavna urednica i priređivač izdavanja Henrikovih knjiga. Načelno je dogovoreno da gospođa Perović gostuje u Kultrunom centru uživo, jer se radi o zanimljivoj knjizi, interesantnoj za crnogorsku, a i slovenačku javnost.

Obeležavanju ovih događanja su prisustvovali pored članova Saveza CDS tj. C.D. »Montenegro« Ljubljana, C.D. »Crna Gora« Ljubljana i Remzo Skederović, član Savjeta za saradnju sa iseljenicima i predsjednik Kulturnog centra, zatim Skender Bajrović, predsjednik Zavičajog društva Plava i Gusinja »Izvor« iz Kranja i studenti iz Crne Gore, koji studiraju u Sloveniji. Njihovo prisustvo posebno raduje. Tom prilikom su prisutni pozdravili vijest, da je ovogodišnji dobitnik nagrade Uprave za dijasporu Zavičajo društvo Plava i Gusinja »Izvor« iz Kranja, koje uspješno djeluje već 30.godina.

Na kraju je, kako to dolikuje, upriličeno zajedničko druženje, uz dobru crnogorsku hranu i piće, što je zasluga Nenada Martinovića – Baje, predsjednika CD«Montenegro« Ljubljana.

Podijeli: