U Jesenicama u Sloveniji proslavljen Dan nezavisnosti Crne Gore

Dan nezavisnosti, 21. maj svečano je proslavljen  u Jesenicama u Sloveniji. Organizator proslave bilo je Crnogorsko društvo Montenegro – Bihor. Proslavi su se pridružila i ostala crnogorska društva iz svih djelova  Slovenije: iz Kranja –  društvo Morača, iz Maribora –  Montenegro-Maribor, iz Ljubljane – Društvo slovenačko-crnogorskog prijateljstva. Zbog nužnosti poštovanja važećih epidemioloških mjera, bilo je manje prisutnih od očekivanog broja.

Proslava je počela obilaskom prirodnih znamenitosti tog kraja gdje su se vijorile crnogorske zastave. Svečani dio programa održan je u centru Jesenica, intoniranjem crnogorske himne. Prisutne je pozdravio, u ime organizatora, predsjednik Društva Šeki Agović, čestitajući praznik svim Crnogorcima, ma gdje bili, u zemlji ili dijaspori. On je ukazao na ideološke podjele koje su vidne i u dijaspori i pozvao sve Crnogorce, bez obzira na vjeru,  da stanu pod jednu zastavu, pod crnogorsku zastavu. 

O značaju 21. maja za Crnu Goru   kao danu kada je crnogorski narod počeo  da piše novu istoriju svih njenih gradjana, govorila je Dijana Pajković iz Maribora. Ona je naglasila da je na veličanstven način vraćeno  državno i nacionalno dostojanstvo narodima Crne Gore. U svom obraćanju  izmedju ostalog, citirala je Krsta Popovića i njegove znamenite poruke sunarodnicima, osudjujući domaće izdajnike Crnogorce koji su prestupili na stranu neprijatelja i izdali Crnu Goru.

»Braćo Crnogorci,

Svi ste čuli i vidite da naš narod nikad od kada postoji nije bio u težem položaju nego danas. Došlo je vrijeme, ako se ovako produži, da nestane i da na njegovoj istorijskoj grobnici bude napisano: Ovdje je živio jedan narod, pošten i hrabar, koji se je bio uzdigao moralno, nad svim drugim narodima, ali su ga ubili njegovi sinovi«.

Zato, poručuje ona, naš zadatak je da branimo Crnu Goru i da se borimo za pravo, čast i slobodu Crne Gore. 

Crnogorske narodne izvorne pjesme  uz neizostavne crnogorske gusle, pjevao je Čedo Djukanović iz Kranja. Narodnim pjesmama, prisutne je proveo kroz crnogorsku istoriju. On je  rekao da su se nad Crnom Gorom nadvili tamni oblaci zbog onih koji više vole tudje nego svoje i koji prodaju svoju državu da bi povećali tudju.

Čestitke i podršku povodom praznika uputili su: Savez crnogorskih društava Hrvatske, Svjetska i evropska dijaspora Crne Gore, Crnogorska etnička zajednica Australije, udruženja crnogorskih iseljenika iz USA, Velike Britanije i mnogih evropskih država.

Jedinstvena poruka sa skupa je: da nam bude vječna Crna Gora i da  svako majsko jutro ponese Crnu Goru  u visine, da  ljubav i pjesmu posvećenu Crnoj Gori, čuju svi patriotski narodi. 

 

Podijeli: