U ELBASANU OBILJEŽEN DAN SVETOG VLADIMIRA DUKLJANSKOG

U albanskom gradu Elbasanu, u organizaciji Zajednice Crnogoraca Albanije, obilježen je 4. jun, Dan Svetog Vladimira Dukljanskog (970-1016), dukljanskog kneza kojeg slavi više hrišćanskih, pogotovo pravoslavnih naroda u regionu zbog vrlina i mučeničke smrti. Upravu za saradnju sa dijasporom – iseljenicima na manifestaciji je predstavljao samostalni savjetnik Zoran Đukanović.
 
Foto: USDI
Aktivnosti su počele 3. juna, okruglim stolom o Svetom Vladimiru Dukljanskom u Elbasanu, u organizaciji Zajednice Crnogoraca Albanije (ZCGA). Na skupu su govorili Marinko Ćulafić, Predsjednik ZCGA, Artur Guni, zamjenik gradonačelnika Elbasana, Zoran Đukanović, samostalni savjetnik u Upravi za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, kao i Kristo Godži, predstavnik aromunske (vlaške) manjine u Komitetu nacionalnih manjina Albanije.
Foto: USDI
Đukanović je u svom izlaganju istakao da je dukljanski knez Vladimir svoju slavu i ugled stekao, kako svojom mudrom i miroljubivom politikom za života, tako i posthumno, jer su legendu o njemu prihvatili svi hrišćanski narodi koji su živjeli na prostoru današnje Crne Gore, Dalmacije, Dubrovnika, Albanije, Sjeverne Makedonije, Grčke, Bugarske, Srbije … „Danas je on simbol miroljubivosti, dobrosusjedstva i humanosti, što su i najviše ljudske vrline. Drevni običaj iznošenja krsta Svetog Vladimira sve tri konfesije na vrh crnogorske planine Rumije ne svjedoči samo o ugledu ovog vladara i sveca, već nam saopštava istinu da je moguć miran i prijateljski suživot sve tri konfesije na nestabilnim balkanskim prostorima.“
Foto: USDI
Glavna svečanost održana je 4. juna, nakon jutarnje liturgije, iznošenje ćivota sa moštima sveca, kod manastira Sv. Jovana Vladimira na brdu Šijon kod Elbasana, gdje se nalaze mošti Sv, Vladimira Dukljanskog. Pored manastira je postavljena izložba freski, ikona i portreta „Kult Sv. Vladimira Dukljanskog“, Matice crnogorske i Zajednice Crnogoraca Albanije. Delegaciju Matice crnogorske predvodili su Ivan Ivanović, generalni sekretar i Ivan Jovović, član Upravnog odbora Matice i jedan od autora izložbe. Otvaranju izložbe su prisustvovali i mitroplit Elbasana, Špata i Librazda Andon Merdani, Majlinda Peza, prefekt okruga Elbasan, Gledian Llatja, gradonačelnik Elbasana i drugi albanski zvaničnici. Mitropolitu Merdaniju je poklonjen primjerak fototipskog izdanja Matice crnogorske, Prazničnog mineja, poznatog srednjevjekovnog štampara Božidara Vukovića Podgoričanina iz 1538. godine.
Manifestacija je protekla uz veliko uvažavanje ovog izuzetnog sveca, sa željom da ona bude tradicionalna, pa time i garancija mira i snaženja dobrosusjedskih odnosa cijelog Balkana.
Podijeli: