Svečanost u organizaciji udruženja “Zajednica Crnogoraca Makedonije”

U povodu promocije knjige “Dan državnosti Crne Gore u Republici Sjevernoj Makedoniji,“ autora Mila Mićunovića, koju je izdalo udruženje „Zajednica Crnogoraca u Sjevernoj Makedoniji“, a čije je izdavanje finansijski podržala Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, v.d. direktor mr Seid Hadžić sa saradnicima je tom prilikom prisustvovao pomenutom dogadjaju.

Tokom ovako značajne prigode u prijatnoj atmosferi predsjednik udruženja gospodin Boris Popivoda upoznao je delegaciju sa aktivnostima koje sprovodi udruženje i planovima u budućnosti. Predsjednik Popivoda se zahvalio direktoru na razumijevanju i bezrezervnoj podršci koju pruža ovom udruženju, te konstatovao da sve što je obećano od podrške za ovu godinu Uprava je na vrijeme ispunila. Nakon uvodnog izlaganja gospodin Popivoda je dao riječ ambasadorki Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji Mariji Đerković-Perović koja je izrazila zadovoljstvo zbog aktivnosti koje sprovodi udruženje i naglasila da će u ambasadi imati prijatelja za sve zdrave projekte koji se tiču dijaspore iz Crne Gore.

Autor Mićunović nije bio u mogućnosti da prisustvuje promociji, međutim, pisanim obraćanjem upućenim članovima Crnogorske zajednice osvrnuo se na istorijske veze Crne Gore i Sjeverne Makedonije u kojem je naglasio kulturnu i duhovnu povezanost Crnogoraca i Makedonaca koja traje vjekovima, kojom su jedni drugima pružali uzajamnu podršku u najtežim istorijskim okolnostima, ustancima i stremljenjima ka ostvarivanju slobode i nezavisnosti.

On je ocijenio da je svečanost simboličnog i skromnog obilježavanja Dana državnosti u Sjevernoj Makedoniji zavrjeđuje da bude pretočena u knjigu koja će doprinijeti daljem povezivanju dva bratska naroda.

Na kraju, predsjedništvu i gostima udruženja obratio se direktor Hadžić koji je nakon pozdravnog govora upoznao prisutne sa aktivnostima Uprave u minulom periodu, te o započetim istraživačkim projektima na polju brojnosti naše dojaspore, projektu umrežavanja naučne dijaspore, formiranje ženske mreže dijaspore i nizu ostalih, a da to su samo su neki od projekata koji će doživjeti svoju promociju u 2022. godini.

Riječi zadovoljstva za angažman ovog udruženja su bile neizostavne ove večeri, pa je tako i direktor naglasio da će Uprava stati iza svakog vida aktivizma za unapređenje i promociju vrijednosti koje nas spajaju, ali i čuvaju prije svega identitetske vrijednosti. Takođe, istakao je spremnost Uprave da užurbanim tempom radi na poboljšanju statusa dijaspore i njene povezanosti sa maticom Crnom Gorom. “Ovo udruženje je Crna Gora u malome, i kao takvo služi za primjer svima, a ove vrijednosti zajedništva uz poštovanje razlika treba baštiniti, čuvati i promovisati na sav glas” akcentovao je Hadžić.

Pomenutoj svečanosti kao član delegacije prisustvovao je i v.d. pomoćnik direktora Arben Jakupi.

Podijeli: