Svečanost povodom Dana Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji

Prigodnim programom obeležen je Dan Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, 26. oktobar u Vrbasu, u sali bioskopa „Jugoslavija“.

Svečanoj akademiji prisustvovao Konzul Republike Crne Gore gdin Miodrag Kankaraš, predstavnik Ministrastva državne uprave i lokalne samouprave gdin Vlado Radulović, Predsjednik opštine Vrbas Milan Glušac, Predsjednik opštine Mali Iđoš gdin Marko Lazić, članovi Nacionalnog savjeta i drugi uvaženi gosti, kao i pripadnici crnogorske zajednice i poštovaoci iste.


Program je otpočeo intoniranjem himni Republike Srbije i Republike Crne Gore u izvođenju dječijeg hora Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ iz Vrbasa. Prisutne je zatim pozdravio Ljubiša Simović Predsjednik Privremenog organa upravljanja NS kojom prilikom je uručio skromne poklone Konzulu Republike Crne Gore u Srbiji, predstvaniku MDULS, predsjednicima opština Vrbas i Mali Iđoš, direktoru Kulturnog centra Vrbas za ukazanu podršku i saradnju sa crnogorskom zajednicom i Nacionalnim savjetom.

Program je nastavljen recitalom učenika OŠ PP Njegoš koji su pripremile nastavnice Biljana Rašković, Nada Krivokapić i Eva Kasaš, a koji su izveli učenici: Vukan Miljanić, Lav Filipović, Ana Vušurović, Petra Pešević, Vidak Pejović, Jovan Čabarkapa, Relja Milović i Jovan Dragnić.

Po završetku svečanog dijela programa najavljena je premijera  scenskog prikaza „Spomenik srca mog“ reditelja Fuada Tabudžića urađena po istinitom događaju iz crnogorske istorije:

„Ako se u istoriji Crne Gore neki događaj može mjeriti čojstvom i junaštvom, onda je to sigurno podvig Petka Uskokovića iz Ćurčića nadomak Danilovgrada od prije jednog vijeka, koji se dogodio u Pješivcima kod Nikšića u doba austrougarske okupacije. Daleke 1917. godine Petko je umjesto sinovca Krsta stao pred streljački stroj i poginuo. Tim činom ispunio je amanet brata Sava izrečen na samrtnoj postelji – da mu čuva sedmoro djece koja nikada ne treba da osjete da su siročad, jer je za sinovca Krsta dao ono najvrednije što je imao – život. Petko je tada imao 67 godina, jedanaestoro djece i dvoje unučadi.“

 

Podijeli: