Susreti dijaspore održani 30. aprila i 1. maja u Luksemburgu

U Luksemburgu 30. aprila i 1. maja održani su 11. susreti dijaspore u kojima je učestvovalo preko tri hiljade ljudi, a klub „Bihor“ iz Petnjice bio je domaćin. Među prisutnima bili su i potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Ismet Iko Latić, poslanik u Skupštini Crne Gore Abaz Dizdarević.

Foto: Radio Petnjica

Nakon završetka prvomajskih susreta, mogle su se čuti samo riječi hvale na račun Upravnog odbora ZK Bihor, članova, volontera i simpatizera ovog udruženja, a za samu organizaciju proteklih nekoliko dana radilo je punom parom šezdesetak članova i volontera Zavičajnog kluba Bihor.

Ovim susretima prisustvovao je veliki broj ljudi, a ta brojka premašuje 3.000 ljudi, koji su mogli da uživaju uz bogat kulturno-umjetnički program i nadmetanje u raznim sportskim disciplinama kao što su turnir u fudbalu i triatlon.

Hrana je spremana na tradicionalni bihorski način l roštilji meso ispod sača, kolači, a na svakom koraku se osjećao miris zavičaja, što je na neki način umanjilo nostalgiju, za rodnim krajem. Ove godine je takođe oboren rekord u broju prijavljenih sponzora, čak njih 129 koji između ostalog nijesu samo sponzori, već prijatelji i velika podrška ovim susretima, kojih je iz godine u godinu sve više.

Za kulturno-umjetnički program zadužen je bio folklorni ansambal ZK ,,Bihor” i KUD ,,Evropa” koji u Luksemburgu traje već 25 godina, a sve prisutne je zadivio prelijepim igrama, izmamio aplauze i oduševio posjetioce.

Delegacija iz Crne Gore koja je posjetila ove susrete sačinjavali su: potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Ismet Iko Latić, poslanik u Skupštini Crne Gore Abaz Dizdarević.

Ismet Iko Latić je iskazao zahvalnost i zadovoljstvo na pozivu da prisustvuje jednom ovako impozantnom skupu.

,,Ovo jeste jedan lijep povod da se sretnemo i da se srećemo, ali je rijetkost da na jednom mjestu imamo sve članove zavičajnih klubova i udruženja dijaspore. Rijetkost je da imamo izuzetnu energiju koja okuplja i našu mladost. Imali smo priliku da prisustvujemo prezentaciji KUD-ZK Bihor i KUD-a Evropa, dakle imamo sve segmente koje sačinjavaju jedno društvo i jedan narod” saopštio je Latić.

Predsjednik fudbalskog kluba Union 05 Kayl/Tetange Mita Ličina i kandidat za odbornika na predstojećim izborima u Luksemburgu je kazao da je čast i ponos biti danas na ovom stadionu i biti dio ovog, istakao je jaku dobru saradnju sa ZK Bihorom koja traje već 13 godina.

,,Želio bih da pozdravim sve naše Bihorce u Petnjici i da istaknem da mi je velika čast i ponos biti član svega ovog. Veliki broj ljudi je danas prisutno ovdje što je za ponos. Ovim pokazujemo samo koliko smo jaki kada smo složni. Poručio bih našem narodu u Crnoj Gori da budemo složni, samo nas sloga može spasiti, podržimo jedni druge” zaključio je Ličina.

Nadmetanje u raznim sportskim disciplinama, fudbal, skok u dalj, bacanje kamena, navlačenje konopca, bogat sportski program rezultirao je da nadmetanje u sportu bude ispraćeno jako dobro od strane posjetioca, a najboljima su uručene nagrade.

Podijeli: