ŠUJAKOVA DONACIJA ZA DJECU SA SJEVERA

Naš istaknuti iseljenik porijeklom iz Gusinja, koji živi i radi u Njujorku,  Ismet Šujak  omogućio je desetodnevno ljetovanje u Odmaralištu u Opštini Žitište u Bijeloj za 62 odlična učenika i 6 nastavnika iz osnovnih škola u opštinama Gusinje, Plav, Murino i Andrijevica.

Ovo je projekat koji okuplja već drugu godinu zaredom djecu teže materijalne situacije sa sjevera, koja postižu izuzetne rezultate u školi. Cilj ovog multikulturalnog projekta je njegovanje kulturnog diverziteta i razvijanje duha međuetničke tolerancije, kao i jačanje međunacionalnog povjerenja.

Djeca kroz igru i druženje prihvataju različitosti i upoznaju jedni druge. Projekat upravo teži razvijanju duha tolerancije, međusobnog uvažavanja i povjerenja.

Šujak planira da iduće godine uključi i druge opštine u cilju umrežavanja i ujedinjenja. Ovo je prilika da djeca kvalitetno provedu odmor kroz brojne fizičke i edukativni aktivnosti koje ovaj centar nudi.

Uprava za dijasporu je prepoznala značaj ovog projekta i posredovala u komunikaciji sa Generalnim konzulatom Crne Gore u Njujorku i Ministarstvom prosvjete Crne Gore.

Šujakova zasluga je neizmjeran doprinos našim mladim naraštajima, koji kroz druženje njeguju i razvijaju vrijednosti multietničkog i multikulturalnog crnogorskog društva.

Djeca iz pomenutih opština će boraviti u Bijeloj od 20. do 30. jula o.g.

Podijeli: