SRBIJA: Raspisani izbori za nacionalne savjete nacionalnih manjina

Na osnovu člana 100. stav 3. Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina („Službeni glasnik RS“, br. 72/09, 20/14-US, 55/14 i 47/18) kao i Odlukom o raspisivanju izbora za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina („Službeni glasnik RS”, broj 63/18),

ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je uputio

POZIV

svim elektorima da podnesu prijave za učešće u elektorskoj skupštini

koja će se održati 4. novembra 2018. godine u domu Narodne skupštine Republike Srbije, Beograd, Trg Nikole Pašića broj 13. Na elektorskoj skupštini se bira 23 člana Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine.

Formiranjem nacionalnog savjeta se pružaju mogućnosti da se ostvare ustavom i zakonom Republike Srbije garantovana prava u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i upotrebe jezika i pisma svake nacionalne zajednice.

Pravo da bude elektor ima svaki pripadnik nacionalne zajednice, koji je državljanin Republike Srbije, a koji je upisan  u poseban birački spisak, čiju kandidaturu je pismeno podržalo 45  pripadnika crnogorske nacionalne manjine. Upis u poseban birački spisak crnogorske nacionalne manjine se obavlja u jedinicama lokalne samouprave, tj. u opštini gdje je prijavljeno prebivalište.

Obrazac za upis u poseban birački spisak možete preuzeti ovdje

Posebno je važno da oni koji su se već upisali  provjere da li se nalaze na posebnom biračkom spisku.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je na svom zvaničnom internet sajtu postavilo servis na linku https://upit.posebanbirackispisak.gov.rs/ gdje se može provjeriti da li ste upisani ili ne.

Potpisi za podršku elektora moraju da budu ovjereni kod organa nadležnog za ovjeru potpisa. Pregled opština/gradova sa organima nadležnim za ovjeru potpisa možete preuzeti ovdje

Ovjera potpisa ne podliježe plaćanju taksi.

Obrazac za prikupljanje potpisa birača koji podržavaju elektora možete preuzeti ovdje

Kandidat za elektora je u obavezi da podnese Ministarstvu elektorsku prijavu na potvrđivanje. U elektorskoj prijavi kandidat daje izjavu da se prijavljuje za elektorsku skupštinu crnogorske nacionalne manjine, dostavljajući lične podatke. Elektorsku prijavu koja se dostavlja pismeno možete preuzeti ovdje

Obrazac elektorske prijave (Excel tabelu) koja se dostavlja u elektronskom obliku, možete preuzeti ovdje

Ministarstvu dostavlja i ovjerene izjave birača da podržavaju njegovu kandidaturu za elektora, kao i spisak birača koji ga podržavaju u pismenom i elektronskom obliku (CD ili DVD), i to tako da spisak u oba oblika bude istovjetan, a spisak potpisuje kandidat za elektora.

Spisak birača (Excel tabela) možete preuzeti ovdje

Tabelu ne smijete mijenjati.

Elektorske prijave se dostavljaju, sa svim prilozima, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, na sljedeću adresu: Birčaninova br. 6, 11000 Beograd.

Rok za dostavljanje elektorskih prijava je 4. oktobar 2018. godine.

Više informacija i relevantnih dokumenata možete preuzeti i sa zvanične internet stranice Ministarstva državne i lokalne samouprave.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije raspisao je izbore za nacionalne savjete nacionalnih manjina za 4. novembar i upućen je poziv svim pripadnicima nacionalnih manjina u našoj zemlji da iskoriste biračko pravo i upišu se u poseban birački spisak.

Istaknuto je da se posle četiri godine raspisuju redovni izbori za nacionalne savete kao tela koja su veoma značajna za očuvanje tradicije, kulture, upotrebe jezika i pisma.

Članove za nacionalne savete 2018. godine biraju 22 manjinske zajednice, od kojih je 18 nacionalnih manjina ispunilo uslov za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka), a četiri za izbore putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana pre održavanja neposrednih izbora, odnosno 30 dana pre održavanja izbora putem elektorske skupštine.

Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se na četiri godine.

Nacionalni savet ima najmanje 15, a najviše 35 članova. U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva manji od 10.000 osoba, nacionalni savet broji 15 članova, odnosno 35 ukoliko je broj veći od 100.000 osoba.

Podijeli: