Šerife Aydin iz Izmira posjetila Upravu za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Poznata intelektualka iz Izmira, Šerife Aydin, u pratnji istraživača Miloša Vojinovića, posjetila je Upravu za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, koju je primio v.d. direktor Acc dr Šefket Krcić sa saradnicima Erminom Muratovićem, Žanom Marković i Mihailom Pavićevićem.
Foto: USDI
 
Tema razgovora bila je porijeklo gospođe Aydin, koja je zatražila pomoć od Uprave oko dubljeg istraživanja o istom. Njena saznanja su da pleme potiče od bratstva Smajilagića iz Kolašina, koji su se odselili za Tursku 1914. godine.
Gospodin Krcić je za rješavanje ovog pitanja kontaktirao Refika Akova Sijarića, uglednog privrednika iz Turske, kako bi pomogao gospođi Aydin u rješavanju ovog životnog pitanja, otkrivanje porijekla i identiteta. Takođe, istakao je zahvalnost Milošu Vojinoviću, koji je bio pratnja gospođi Aydin, on je Upravi donio na poklon dragocjenu dokumentarnu knjigu „Popis domova u novim krajevima Kraljevine Crne Gore 1913. godine“, koju je nedavno objavilo Društva za istorijska istraživanja u Podgorici na našem i turskom jeziku.
Knjiga govori o iseljavanju Bošnjaka iz Crne Gore u drugoj deceniji dvadesetog vijeka, koja je javnosti nedovoljno poznata. Autor knjige izrazio je spremnost da sa svojim saradnikom Tadijom Boškovićem govori o djelu na Danima dijaspore-iseljenika u Rožajama.
Poruka ovog sastanka jeste da Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima je uvijek spremna da primi, sasluša i pomogne u rješavanju zahtjeva iseljenika kako bi isti sačuvali identitet Crne Gore i dobili iseljeničku knjižicu u skladu sa zakonom.

 

Podijeli: