SELIM LIKA I JELENA GRBOVIĆ POSJETILI UPRAVU ZA DIJASPORU

U okviru priprema za stupanje na dužnost generalnog konzula i savjetnika u Generalnom konzulatu Crne Gore u R. Turskoj, Upravu za dijasporu su 11. novembra 2019. godine posjetili Selim Lika i Jelena Grbović. Sa njima je razgovarao direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović.

Uzevši u obzir dobre međudržavne odnose R. Turske i Crne Gore, Lika i Grbović su potvrdili namjeru da se tokom svog predstojećeg mandata angažuju na unaprjeđenju ekonomske i turističke saradnje i promociji naše države u R. Turskoj. Svjesni su važnosti i brojnosti naše dijaspore u R. Turskoj, i istakli su spremnost da rade na dodatnom jačanju već dobre saradnje koju udruženja imaju sa matičnom državom.

Direktor Mitrović je informisao prisutne o aktivnostima Uprave za dijasporu koja je u kratkom periodu pokrenula veliki broj kvalitetnih projekata kao što su: online kurs crnogorskog jezika, web aplikacija o evidenciji iseljenika, izdavanje iseljeničkih knjižica i mnogi drugi projekti. Istakao je da je Uprava za dijasporu spremna da, u saradnji sa Generalnim konzulatom u Istanbulu, radi na poboljšanju prava i položaja naših iseljenika u R. Turskoj. Takođe, Mitrović je upoznao prisutne da R. Tursku u novom sazivu Savjeta za saradnju sa dijasporom predstavljaju tri člana.

Mitrović je informisao goste o brojnom stanju i aktivnostima iseljeničkih organizacija u R. Turskoj, kao i o dobroj saradnji koju Uprava ima sa istim. Mitrović je naglasio da u Istanbulu  Uprava ima odličnu saradnju sa udruženjem Montenegro Karadag čiji projekat je i finansijski podržala na nedavno završenom konkursu za raspodjelu sredstava organizacijama dijaspore. Takođe je pomenuo i saradnju sa  udruženjem “Bosna Sandžak” koje je nedavno proslavilo jubilej 30 godina od osnivanja udruženja. Bez obzira na veliku koncentraciju iseljeništva porijeklom sa naših prostora u Istanbulu, Mitrović je naglasio da je potrebno ostvariti i redovnu komunikaciju i saradnju sa našim brojnim iseljeništvom na egejskoj obali, a koje je Uprava prvi put posjetila februara ove godine.

Na kraju razgovora, Mitrović se zahvalio Liki i Grbović na posjeti i poželio im uspjeh u radu.

Podijeli: