SEKRETAR CRNOGORSKOG KULTURNOG DRUŠTVA “VLADIKA DANILO” IZ TORONTA POSJETIO UPRAVU ZA DIJASPORU

Dana 30. oktobra o. g. Upravu za dijasporu je posjetio sekretar crnogorskog kulturnog društva “Vladika Danilo” iz Toronta Petar Kalezić. Sa njim je razgovarao direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović.

Kalezić je, na početku razgovora, upoznao Mitrovića sa dugogodišnjim radom udruženja i brojnim realizovanim aktivnostima. Međutim, značaj ovog sastanka ogleda se u tome što je Kalezić predstavio album koji je skupljao od 1989. godine sa značajnom istorijskom građom o crnogorskim udruženjima širom svijeta. Album sadrži razne članke, tekstove, fotografije i zapise o raznim aktivnostima iseljeničkih organizacija iz svih krajeva svijeta. Album je težak preko 8 kilograma i sadrži oko 270 strana. Smatra da je njegov rad proizvod želje da ostane povezan sa svojom matičnom državom koju je davno napustio i izrazio je spremnost da ustupi ovaj materijal Upravi na korišćenje.

Iskazavši zadovoljstvo prezentovanim materijalom, Mitrović je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost što je Uprava za dijasporu dobila pouzdan izvor informacija o jednom istorijskom periodu značajnom za naše iseljeništvo. Ovaj album predstavlja svojevrsnu hroniku koju su naši iseljenici, okupljeni oko društva “Vladika Danilo” iz Toronta, ispisali svojim predanim radom, aktivno podupirući i razvijajući saradnju na mnogim područjima, važnu za očuvanje i jačanje veza sa svojom maticom Crnom Gorom.

Na kraju razgovora, Mitrović se zahvalio Kaleziću na ustupljenom materijalu i apostrofirao važnost gesta našeg iseljenika iz Kanade.

Podijeli: