Savez crnogorskih društava Slovenije predstavio je književnu novost „Govor turizma“

Savez crnogorskih društava Slovenije iz Ljubljane u saradnji sa Kulturnim centrom crnogorskih društava Slovenije i uz sufinansiranje Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima 06. maja 2022. godine predstavio je književnu novost „Govor turizma“, koju je preveo sa slovenačkog na crnogorski jezik Remzo Skenderović, dipl.pravnik, publicista i sudski tumač. Knjigu je lektorisala prof.književnosti Remzija Cucak. U razgovoru su učestvovali autorka, prevodilac i moderator razgovora Peđa Ašanin Gole.
 
Foto: USDI
Predsjednik društva g. Veselin Lakić je istakao važnost prevođenja ove knjige na crnogorski jezik i zahvalio se autorici i prevodiocu na besplatnom ustupanju autorskih prava, te finansijskoj pomoći Upravi za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.
Njegova procjena je da će ova knjiga poslužiti svim crnogorskim vodećim kadrovima u turizmu, a radi se i o dobrom udžbeniku, koji će dobro doći i studentima turizma u Crnoj Gori. Autorka knjige je prof.dr Vesna Mikolič redovna profesorica na Univerzitetu u Trstu i naučni savjetnik na području društvenog jezikoslovlja i jezičkih politika. Autorka je preko 500 bibliofilskih jedinica i gostujući predavač na mnogim univerzitetima u svijetu.
U knjizi je predstavljeno obimno područje turističke komunikacije. Autorka utemeljuje govor turizma kao govor široke i mobilne područne govorne/diskurzivne zajednice. Isti u svoje okvire povezuje brojna uža društvena i stručna područja, raznovrsne tekstove i jezike različitih područja, struka i nauka. Sve to utiče na jezik turizma, koji se upravo zbog te široke govorne zajednice sve vrijeme povezuje i sa opštim jezikom.
U monografiji zato autorka razvija tipologiju turističkih tekstova s posebnim naglaskom na turističko oglašavanje i stručne, te naučne tekstove i predstavlja značaj korpusa turističkih tekstova, kakva je zbirka turističkih tekstova TURK. Jedna od funkcija jezika turizma je i služiti turističkim studijama kao transdisciplinarnoj nauci, koja za svoj razvoj zahtijeva i planski razvoj turističke terminologije. Tako monografija donosi izvornu tipologiju turističke terminologije.
Podijeli: