SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA DIJASPORE U LUKSEMBURGU

U okviru konzularnog dana, koji je u petak 19. oktobra 2018. godine održan u Luksemburgu, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović sastao se sa predstavnicima organizacija dijaspore – iseljenika sa ovog područja. Sastanku su prisustvovali i ministar savjetnik za saradnju sa Velikim Vojvodstvom Luksemburg u Ambasadi Crne Gore u Belgiji Predrag Stamatović, direktor Direkcije za diplomatske privilegije, imunitete i legalizaciju u Generalnom direktoratu za konzularne poslove Miloš Đuričković, počasni konzul Crne Gore u Velikom Vojvodstvu Luksemburg Remzija Camić, kao i član Savjeta za saradnju sa iseljenicima, ispred Velikog Vojvodstva Luksemburg, Edin Latić.

Predstavnici naših iseljeničkih udruženja izrazili su zadovoljstvo povodom upriličenog sastanka, te informisali o programu rada svojih udruženja i budućim aktivnostima na planu jačanja saradnje sa maticom. Dodatno, na sastanku je bilo riječi i o brojnim mogućnostima za saradnju Crne Gore i Luksemburga u više oblasti.

Direktor Mitrović je prisutne upoznao sa trenutnim aktivnostima Uprave za dijasporu, kao i mjerama koje matična zemlja ispunjava na planu saradnje sa svojom dijasporom. U tom smislu, govorio je o budućim planovima, kao i obavezama koje proističu iz novog Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom – iseljenicima, naglašavajući da će saradnja matične države sa svojim iseljeništvom biti posebno unaprijeđena. Mitrović je govorio i o nedavno objavljenom Javnom pozivu organizacijama dijaspore – iseljenika za kandidovanje predstavnika dijaspore – iseljenika za članove Savjeta za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

Sastanak je protekao u prijatnoj atmofseri, a dogovoreno je da će se, u narednom periodu, raditi na intenziviranju saradnje i dodatnom unaprijeđenju odnosa svih udruženja sa matičnom državom.

Podijeli: