Saopštenje: „Poštujemo Srbiju čvrsto oslonjeni na maticu Crnu Goru“

Poštovani Crnogorci i Crnogorke, obaveza nam je da se cjelokupnoj javnosti, a posebno pripadnicima crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji, obratimo povodom saopštenja pojedinih udruženja.

Iza ovih saopštenja kriju se ljudi željni liderske afirmacije, promocije i interesa, koji nizom neistina i poluinformacija napadaju udruženja i pojedince koji maksimalno odgovorno i u skladu sa zakonom učestvuju u procesu izbora za nacionalne savjete nacionalnih manjina 2018. godine.

Oni koji sebi daju za pravo iznošenje neistina, nastavljaju tim putem bezočno i obmanjuju cjelokupnu crnogorsku zajednicu u Republici Srbiji, a svojim besmislenim pričama žele da pošalju i lažnu sliku javnosti u Crnoj Gori.

Takvim načinom pokušavaju da prikriju svoj nerad, neaktivnost i apsolutni nedostatak autoriteta i ugleda u sredini u kojoj žive i rade, a ujedno žele da onemoguće normalno sprovođenje izbora za nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji, odnosno njegovo formiranje i funkcionisanje.

Potpisnici ovog sadržaja, aktivnim radom, trudom i angažovanjem, uspjeli su da prikupe određeni broj potpisa podrške i obezbijede elektore, čime se dokazuje sposobnost i ozbiljnost za angažovanje i rad u nacionalnom savjetu.

Novi saziv Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji mora raditi ozbiljno i odgovorno, sa ciljem ostvarivanja posebnih prava pripadnika crnogorske zajednice, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i zakonima.

Svako ko misli da je bojkot ovih izbora za nacionalni savjet dobar potez, izabrao je pogrešan put i način da se bori za prava Crnogoraca u Republici Srbiji.

Predhodni saziv Nacionalnog savjeta, zbog ličnih interesa pojedinaca, nije odgovorio zadatku. Izražavamo punu zahvalnost onim članovima predhodnog saziva Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine, koji su se iskreno i čestito zalagali za interese svih pripadnika crnogorske zajednice.

Pojedinci svjesni da svojim lošim radom u udruženjima nisu zaslužili povjerenje zajednice što im onemogućava učešće u izbornoj trci, pokušavaju napadima putem raznih saopštenja sebe da stave u fokus izbornog procesa. Crnogorska javnost u Srbiji je prepoznala ovakve i slične namjere.

Mi želimo da se jasno pravi razlika između onih koji nacionalni savjet gledaju kao krovnu organizaciju kojoj su povjerena određena javna ovlašćenja u cilju ostvarivanja kolektivnih prava crnogorske nacionalne manjine i onih kojima su jedini cilj interes, lična promocija i materijalna korist.

Poštujući Republiku Srbiju i čvrsto oslonjeni na maticu Crnu Goru, pozivamo na maksimalnu odgovornost u sprovođenju ovog izbornog procesa, jer ćemo sa naše strane time pokazati da smo nedvosmisleno za jačanje i ostvarivanje svih prava i interesa nacionalne zajednice Crnogoraca u Srbiji.

Ponosno i uzdignuta čela, želimo i možemo svakoga da pogledamo u oči jer znamo da iskreno želimo afirmaciju crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji.„, navodi se u zajedničkom saopštenju sledećih udruženja: Crnogorska nacionalna zajednica, Beograd, Udruženje Crnogoraca Lovćenca, Udruženje Crnogoraca Vrbasa, Udruženje Crnogoraca Zmajevo, Udruženje građana Crnogoraca i prijatelja Crnogoraca i Udruženje Crnogoraca Njegoš.

Podijeli: