Rezultati Literarnog konkursa na temu: „Crna Gora, vječni plamen slobode“

Stručni žiri je objavio rezultate literarnog konkursa na crnogorskom jeziku na temu „Crna Gora, vječni plamen slobode“ koji je raspisalo Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ u saradnji sa Crnogorskim kulturno prosvjetnim društvom „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca. Na konkursu su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije Republike Srbije. Cilj konkursa je usavršavanje pismenosti, razvijanje kreativnosti, očuvanje crnogorskog jezika u iseljeništvu i dublje proučavanje viševjekovne slobodarske istorije Crne Gore.

Prvo mjesto za osnovnoškolski uzrast osvojio je Miljan Marković učenik 6. razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Lovćenca.

Prvo mjesto za srednjoškolski uzrast osvojila je Milana Vujičić učenica 2. razreda Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ iz Vrbasa.

Nagrada za pobjednike konkursa je višednevno putovanje na Cetinje, prijestonicu Crne Gore. Nagradno putovanje će biti organizovano u prvoj sedmici mjeseca jula, zajedno sa najupješnijim učenicima i njihovim nastavnicima sa Treće Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku koja će se uskoro održati u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu.


CRNA GORA, VJEČNI PLAMEN SLOBODE

Rekli bi da je Crna Gora obična zemlja, obična država, ali za mene nije tako. Crna Gora je meni ono što unuk zove đedom ili ono što sin zove ocem. Moja porodica je porijeklom iz Crne Gore, zato i dan danas održavamo i produžavamo crnogorsku tradiciju i naš lijepi crnogorski jezik. Tako je i moj đed učio moga oca i tako je moj otac uči mene. Ja ne namjeravam da prekinem da prenosim običaje i slobodarski duh sa koljena na koljeno u mojoj porodici i da širim crnogorsku kulturu.

Zanimljiva činjenica je da nikada nijesam bio u Crnoj Gori, mojoj postojbini. San mi je da odem na Cetinje, đe je sve počelo, đe su rođeni i živjeli moji preci. Volim što je Crna Gora zemlja hrabrih junaka, mudrih i poštenih ljudi, čija je data riječ vrijedna života. Divim se pjesnicima iz moje postojbine i prepoznajem crnogorske gene u sebi.

Crnogorski slobodarski narod je branitelj svoje države i svoga doma, odan porodici i za svo blago ovoga svijeta se toga ne bi odrekao. Orao na crnogorskoj zastavi predstavlja hrabrost, slobodu i poštenje. Možeš biti Crnogorac na papiru, ali pravi si tek kada ispunjavaš datu riječ, kada čuvaš plavetnilo svoga mora, kada voliš goli krš svoje domovine.

Iako rođen u ravnici daleko od moje Crne Gore, volim da jedem kačamak i volim da čujem zvuke gusala. Ja sam Crnogorac, u mojoj porodici svi su Crnogorci, i nikada se neću stiđeti običaja i naglaska, već ću ponosno govoriti crnogorskim jezikom. Ponosan sam na stare ratnike koji su ginuli za moj narod i za mene, koji su nosili kuburu i sablju za pojasom.

Danas, kada đeda više nema, ja nastavljam da rastem okružen vojvođanskim žitnim poljima, ali gledam u daljinu neću li viđeti čuveni vrh Lovćena ili bar neki krš moje Crne Gore.

Miljan Marković

OŠ “Vuk Karadžić”, Lovćenac

6. razred


CRNA GORA, VJEČNI PLAMEN SLOBODE

Vječni plamen slobode gori u njoj,

maloj, svetoj i veličanstvenoj.

Majka čuvenih junaka je ona,

plemenita, časna moja Crna Gora.

Vječni plamen slobode gori u njoj,

gordoj, snažnoj, nesalomljivoj.

Ta zemlja je krvlju natapana,

ta zemlja je sa dna ustajala.

Vječni plamen slobode gori u njoj,

lijepoj, brdovitoj, savršenoj.

Tu đe čaša žuči čašu meda ište,

tu je moga đeda bilo ognjište.

Vječni plamen slobode gori u njoj,

maloj, nježnoj i krševitoj.

Tu na gordom Lovćenu vladika spava,

taj pjesnik, filozof, ljepotan, vječna mu slava!

Vječni plamen slobode gori u njoj,

u Crnoj Gori ponosnoj, nebeskoj.

Milana Vujičić

Gimnazija “Žarko Zrenjanin”, Vrbas

2. razred

Podijeli: