Radoman: Hong Kong daje šansu svakome

Crnogorski arhitekta Slobodan Radoman svoju profesionalnu karijeru gradi u dalekom Hong Kongu, koji iako višemilionski grad, kako kaže Slobodan, ima sličnosti sa Crnom Gorom. U tom gradu se šansa daje svakome. “Morate da ispunite obećanje i odradite svoj dio posla, brzo se sazna ko radi dobro, a ko ne”, kaže Slobodan u razgovoru za Radio Crne Gore.

Radoman profesionalnu karijeru gradi u dalekom Hong Kongu

On navodi da Crna Gora postaje investiciono sve zanimljivija destinacija, te da će pokušati i sam da dovede neke investitore iz Kine.

U Crnu Goru dolazi, kako priznaje, rjeđe nego bi volio i samo sa nekoliko dana. Nada se da će to uspjeti da promijeni.

“Nadam se da ću u narednom periodu uspjeti ne samo da dođem u Crnu Goru, nego da dovedem i neke moje prijatelje iz Hong Konga koji će možda da investiraju u Crnu Goru. To meni postaje cilj. Crna Gora postaje simpatična za investicije i već je počela da postaje poznata ljudima u Kini. Polako se već zna o Crnoj Gori, kad me ljudi u Kini pitaju odakle sam, većina već zna za Crnu Goru”, kaže Radoman za Radio Crne Gore.

Tridesetčetvorogodišnji Slobodan Radoman, osnivač je dizajnerskog studija RADDAR sa sjedištem u Hong Kongu. Već u prvoj godini RADDAR je imao veliki broj projekata širom Azije, SAD-a i Velike Britanije – uključujući projekte enterijera restorana, galerija i apartmana, kao i arhitektonske projekte za objekte različitih namjena.

Slobodan je prethodno šest godina radio za studio OMA u Roterdamu, Njujorku i Hong Kongu, u okviru kog je vodio arhitektonske i urbanističke projekte.

Crnu Goru je napustio kako bi srednješkolsko obrazovanje završio u Velikoj Britaniji, nakon čega završava diplomske studije arhitekture na Harvardu, a zatim i magistarske studije na MIT-u, gdje stiče i sertifikat za Urbani dizajn.

Studije arhitekture završio na Harvardu

Tokom studija na Harvardu, kako kaže Radoman, imao priliku da radi sa sjanim arhitektama. Ideja mu je bila da na Harvardu počne da se bavi geometrijom, ali se kasnije odlučio za arhitekturu.

“Trebalo je da sam stvorim svoje studije, što je mogućnost na Harvardu. To je tražilo mnogo napora, spojio sam nekoliko programa i tako krenuo sa arhitekturom”, priča Radoman.

Dok je radio u Roterdamu, dobio je ponudu za posao u Hong Kongu, koju je i prihvatio i kako dodaje, nije se pokajao.

Hong Kong je, kako Slobodan kaže, Njujork u Kini. Na jednom mjestu, je navodi, moguće je vidjeti džunglu nebodera, a 20-ak minuta dalje savršenu prirodu.

“Taj kontrast me dosta podsjeća na Crnu Goru”, kaže Slobodan i dodaje da je Hong Kong grad koji živi 24 sata.

“Centralni dio grada gdje se većina biznisa dešava je izuzetno mali. Ja to nekada mojim prijateljima iz Crne Gore opišem kao dio od Preko Morače do Gimnazije. Možda je taj krug malo veći, ali se bukvalno u nekih 10 minuta radijusa sve dešava. To je specifičnost Hong Konga”, naveo je Slobodan.

U Hong Kongu se, kaže, mnogo radi, a stranci na neki način imaju privilegije.

“Najvažnije je da se ovdje šansa daje svakome. Ono što je bitno morate da ispunite obećanje i odradite svoj dio posla”, kaže Slobodan i dodaje da koliko god da je grad veliki, a ima više od sedam miliona stanovnika, u poslovima se vrlo brzo sazna ko radi dobro, a ko ne radi.

Gradu nedostaje kulturnih dešavanja, jer je sve okrenuto finansijama, ali se kako navodi Slobodan i to mijenja. Kaže i da u Hong Kongu ima “finu grupu drugara sa Balkana”.

Podijeli: