Radna posjeta rukovodstva Uprave Republici Kosovo

Danas su se v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasprom – iseljenicima Erduan Demić i v.d.pomoćnice direktora Renata Gojković, u okviru svoje radne posjete Republici Kosovo, sastali sa potpredsjednicom Vlade Republike Kosovo Emilijom Redžepi i predstavnicoma Udruženja “Lovćen” i “Perper”.

Radna posjeta rukovodstva Uprave Republici Kosovo

Na sastanku sa potpredsjedicom Vlade Emilijom Redžepi razgovaralo se o statusu naroda porijeklom iz Crne Gore na Kosovu, ali i o aktuelnim infranstrukturnim projektima između dvije zemlje.

Direktor Demić je istakao dobrosusjedske odnose dvije države, te ukazao na značajnost nadležnih institucija Republike Kosova da omoguće crnogorskoj zajednici jednak status kao ostalim zajednicama u Republici Kosovo.

Potpredsjednica Redžepi je istakla da će na predstojećem popisu stanovništva, za razliku od prethodnog, crnogorska zajednica biti uvrštena kao posebna kategorija što predstavlja veliki pomak za istu.

Na sastanku sa predstavnicima Udruženja ‘’Lovćen’’ i ‘’Perper’’ razgovaralo se o statusu Crnogoraca na Kosovu, o planiranoj popisnoj kampanji koju će sprovesti i budućim projektima od bitnog značaja za cjelishodno društvo.

‘’Cilj novog rukovodstva Uprave je da se poboljša saradnja sa predstavnicima svih naroda porijeklom iz Crne Gore koji žive na Kosovu, bez obzira kojoj etničkoj zajednici pripadaju uz sve vidove saradnje u okviru zakonskih propisa“- naglasio je direktor Demić.

Gojković je kazala da fokus treba staviti na kulturne, infrastrukturne, turističke i druge projekte koji će biti od obostranog značaja za Crnu Goru i Kosovo. ‘’Kroz ovakve projekte stvorićemo ambijent u kojem će sve strane ubirati plodove, a status bilo koje manjine neće biti upitan”, istakla je Gojković.

Direktor Demić se zahvalio na prijemu i ukazao na punu podršku ovim i drugim udruženjima koja Crnu Goru smatraju svojom državom porijekla. On je informisao o projektu Sufinansiranja koji sprovodi Uprava i pozvao ih da se prijave uz poštovanje obavezujućih procedura.

Posjeta je završena konstruktivim sastankom sa otpravnikom poslova a.i. Bernardom Çobaj i II sekretarkom Fedisom Dacić u Ambasadi Crne Gore u Republici Kosovo, na kojem su dogovorene buduće zajedničke aktivnosti na temu saradnje sa predstavnicima dijaspore.

Podijeli: