Prvi put i Crnogorci na popisu stanovništva na Kosovu

Crnogorska zajednica će po prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova biti uvrštena u popis stanovništva, domaćinstva i stanova koji će se održati 2021. godine, potvrdila je Agencija za statistiku i Kancelarija premijera Kosova.

Foto: rtcg.me

Kako je saopštio predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M. Vujičić kazao je da će to Udruženje kao pokretač zahtjeva da Crnogorci budu kao i sve ostale zajednice uvršteni u ovaj popis učestvovati u raspravi i izradi nacrta koncepta dokumenta, sa posebnim naglaskom na definisanje problema, uzroka, efekata i promjena.

„Podaci iz ovog popisa biće od presudnog značaja za opstanak crnogorske zajednice na Kosovu, naše ustavno-pravno priznanje i institucionalno pozicioniranje te povratak raseljenih lica i nasilno oduzete imovine. To će biti veoma važan instrument za razvoj i reviziju socio-ekonomskih politika, politika stvaranja radnih mjesta, razvoja infrastrukture, investicija i drugih usluga kako za našu zajednicu, tako i za zemlju u kojoj živimo i radimo“, kazao je Vujičić.

Kako na prošlom popisu stanovništva na Kosovu, pored crnogorske zajednice nijesu bila popisivana ni raseljena lica, iz Udruženja apeluju na institucije Kosova i Crne Gore da, kako su kazali, „zajedničkim snagama iznađu mehanizam kako bi se raseljena lica u Crnoj Gori koja su kosovski građani ovoga puta popisala, čime bi se ranije načinjena nepravda u cjelosti ispravila“.

Podijeli: