Proslava Dana državnosti u Albaniji

Prenosimo govor predsjednika Zajednice crnogoraca u Albaniji Marinka Ćulafića  povodom 142 godine Dana Državnosti Crne Gore.

Marinko Ćulafić

Postovani prisutni gosti.

Želim da Vam iskažem zahvalnost na iskazanom postovanju i prisustvu obilježavanja najznačajnijeg datuma crnogorskog naroda i crnogorske dijaspore svuda u svijetu. Posebno smo počastvovani prisustvom:

1.Predsjednika partije Koalicija Makedonaca  za evropske integracije i poslanik u Albanskom parlamenta

2.Mitropolita Elbasana Shpata i Librazhda njegovo preosvjestenstvo Andon Merdani.

3.Potpredsjednika Demokratske Partije za Elbasan gospodina Zamir Muzhaci.

13. Jul je najznačajniji datum u crnogorskoj istoriji, jer upravo na taj dan, na Berlinskom Kongresu, koji je ujedno označio kraj TURSKO -RUSKOG RATA 1877-1878, Crna Gora je dobila nezavisnost kao 27 država svijeta.

Posle prvog svjetskog rata 1918. godine, Crna Gora, iako je dala ogroman doprinos u ratu na strani saveznika, gubi svoju nezavisnost i postaje deo nove države srba- hrvata i slovenaca, koja 1929 postaje Jugoslavija. Takodje 13.  Jula  1941 godine crnogorski narod, prvi  je  ustao protiv italijanskih okupatora u porobljenoj evropi, i dao je ključni  doprinos u oslobodjenju bratskih naroda Jugoslavije od fašizma.

Na sjednici AVNOJ-a 1943 godine u Jajcu (Bosna), Crna Gora je postala jedna od 6 jedinica Jugoslavije. Ta odluka je potvrdjena i na Narodno antifashistickom kongresu Crne Gore, koji je održan u Kolašinu, na kraju 1944 godine. Posebno ću naglasiti da na tom Kongresu je učestvovao i moj đed Milovan (Tatko) Ćulafić, koji je vršio najznačajnije funkcije u ratu i posle rata u Crnu Goru, sve do 1948. godine, kada je stao na stranu Staljina protiv Tita.

Pobjeda Crne Gore i Jugoslavije u drugom svjetskom ratu nad fashizmom, i dobijanje statusa Republike Crne Gore u okviru Nove Jugoslavije je dovelo i do konačnog povratka Državnosti na referendumu  21. Maja 2006 godine. Danas Crna Gora je stabilizujuci faktor i lokomotiva Evropskih integracija na zapadnom Balkanu.

Takodje želim da naglasim veoma dobre odnose izmedju crnogorskog i albanskog naroda, i doprinos koji daju nacionalne manjine sa obe strane  koje su most saradnje, izmedju Albanije i Crne Gore. Albanski i crnogorski narod žive jedan pored drugog vjekovima i milenijumima i imaju zajedničkog sveca, Svetog Vladimira, koji je veza medju našim narodima.

Sveti Vladimir je zaštitnik grada Elbasana, a za današnju Crnu Goru je svetitelj i Dukljanski Knez.

Marinko Ćulafić
ZAJEDNICA CRNOGORACA U ALBANIJI
Podijeli: