PRISUSTVO CRNOGORSKIH ISELJENIKA NA SVEČANOSTI OBILJEŽAVANJA KRAJA PRVOG SVJETSKOG RATA

Dana 11. novembra o. g. u pariškoj opštini Rosny-sous-Bois organizovana je proslava stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata ili Velikog rata. Počasni gost proslave bio je crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš. Proslavi su prisustvovali predsjednik opštine Rosny-sous-Bois, predstavnici Udruženja boraca, članovi Udruženja Crnogoraca u Parizu i brojna publika u sali Žorž Simenon.

Princ Nikola je u svom govoru naglasio bitnost očuvanja mira u svijetu i jedinstva crnogorskog naroda u njegovoj matičnoj državi, navodeći da je “Srećan sam što sam večeras sa vama u znak sjećanja na kraj jednog od najkrvavijih ratova u istoriji čovječanstva od prije stotinu godina, na događaj koji je će ostati zauvijek urezan u naše pamćenje. Prilika je da svima koji su u strahu hrabro dali svoje živote za svoju zemlju, svoje porodice i sugrađane, odamo počast i da se prema njima obavežemo da ćemo braniti mir po svaku cijenu, kako njihove žrtve ne bi bile uzaludne. Moje su misli naročito rezervisane za naše Crnogorce za koje je ta posljednja bitka, nakon 5 vjekova pružanja junačkog otpora kako bi se odbranila nezavisnost, značila i nestanak njihove države. Za našu je porodicu ta pobjeda podrazumijevala nepravedan i bolan egzil. Nepravdu koja je danas djelimično ispravljena. Nažalost, vijek kasnije, ovo je pitanje i dalje predmet rasprava, a ove traume iz prošlosti sprečavaju crnogorsko društvo da gleda u budućnost. Neka stogodišnjica bude prilika za jedan bratski zagrljaj i neka svako od nas, zadržavajući svoja lična uvjerenja i stavove, svemu pretpostavi zajednički interes i zajednički rad koji će od naše male Crne Gore napraviti ekološku i miroljubivu državu o kojoj sanjaju naša djeca.“

Prisustvo crnogorskog  princa ovoj ceremoniji imalo je posebno značenje za naše iseljeništvo u Republici Francuskoj, povodom ovog istorijskog događaja.

Podijeli: