PREDSTAVNICI ZAJEDNICE CRNOGORACA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE IZ RIJEKE POSJETILI UPRAVU ZA DIJASPORU

Upravu za dijasporu su, u ponedjeljak 13. maja ove godine, posjetili predstavnici Zajednice Crnogoraca Primorsko-goranske županije iz Rijeke Željko Novaković i Slobodan Petković. Sa njima je ovom prilikom razgovarao direktor Uprave mr Predrag Mitrović.

Petković i Novaković su upoznali direktora Mitrovića sa aktivnostima udruženja i uslovima u kojim Crnogorci u Rijeci žive. Takođe, gosti su se zahvalili Mitroviću na gostoprimstvu i pohvalili namjeru Uprave da sufinansira kvalitetne projekte organizacija dijaspore sa ciljem očuvanja i jačanja nacionalnog i kulturnog identiteta.

Direktor Mitrović je upoznao goste iz Rijeke o aktuelnim aktivnostima Uprave, i to o formiranju drugog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, o nedavno završenom Javnom konkursu za sufinansiranje programa odnosno projekata organizacija dijaspore-iseljenika u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima, o objavljenom Javnom pozivu za dostavljanje inicijative za dodjelu nagrada pripadnicima i organizacijama dijaspore-iseljenika, o pokretanju web aplikacije o evidenciji iseljenika porijeklom iz Crne Gore koja će značajno pomoći u sprovođenju svojevrsnog popisa našeg iseljeništva, koji omogućava da spoznamo sve kompleksnosti naše dijaspore, njenu brojnost, starosnu strukturu, intelektualne, naučne, stručne i druge potencijale, koncentraciju po pojedinim zemljama i druge specifičnosti koje se odnose na njen status i položaj u zemljama prijema, kao i interes za jačanjem odnosa i veza sa matičnom zemljom. Mitrović je govorio o predstojećim događajima, održavanju konstitutivne sjednice Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima 26. jula ove godine, kao i održavanja manifestacije “Dani dijaspore-iseljenika” 29. jula u Baru.

Podijeli: