PREDSTAVNICI UPRAVE ZA SARADNJU SA DIJASPOROM-ISELJENICIMA U ZVANIČNOJ POSJETI R. ITALIJI

Peruđa, ‪5. april 2022. godine‬ – u okviru radne posjete Republici Italiji, v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima mr Seid Hadžić i samostalna savjetnica I Milica Radojičić sastali su se sa predstavnicima Udruženja Italija-Montenegro „Regina Elena“ na čelu sa predsjednicom Danijelom Đurđević. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Crne Gore u R. Italiji Milena Šofranac Ljubojević.
Na sastanku je razgovarano o stanju i prilikama među našom zajednicom u ovoj zemlji, pa s tim u vezi v.d. direktora Hadžić je istakao važnost ostvarivanja direktnog kontakta sa našom dijasporom, te kreiranje mogućnosti za još bolju i produktivniju saradnju sa matičnom državom. Hadžić je izrazio zadovoljstvo što po prvi put boravi u posjeti našoj dijaspori na ovom području i istovremeno izrazio nadu da će buduća saradnja sa Upravom biti plodotvornija nakon ostvarivanja ličnih kontakata. Dodatno, v.d. direktora je sagovornike upoznao sa trenutnim aktivnostima Uprave, raspisanim Javnim pozivom za sufinansiranje programa odnosno projekata organizacija dijaspore i manifestacijom “Dani dijaspore-iseljenika”, kao i budućim planovima u dijelu jačanja saradnje sa našom dijasporom u Republici Italiji.
Foto: USDI
Članovi Udruženja Italija-Montenegro „Regina Elena“ su se predstavnicima matične države zahvalili na dolasku i informisali ih o programu rada ovog udruženja, kao i budućim aktivnostima i planiranim projektima. Takođe, na sastanku je bilo riječi i o problemima sa kojima se ovo udruženje suočava u svom radu.
Ambasadorka Šofranac je tokom sastanka iskazala spremnost da Ambasada učestvuje u onim aktivnostima koje je, u ovim okolnostima moguće realizovati, poput posjeta i neposredne komunikacije sa crnogorskim iseljeničkim korpusom, kao i ostvarivanju komunikacije sa crnogorskim i italijanskim državnim organima u cilju unaprijeđenja stanja naše dijaspore na ovom području
.
Na kraju sastanka v.d. direktora Hadžić je ukazao na važnost komunikacije i bliske saradnje sa Upravom i Ambasadom, kao i jačanju veza sa matičnom državom, a posebno je istaknuta važnost zajedničkog zalaganja na intenziviranju saradnje na polju kulture i humanitarnog rada. Dodatno, Hadžić je saopštio da je naša dijaspora na teritoriji R. Italije daleko brojnija od zvaničnih podataka kojima Uprava raspolaže i najavio snažniji angažman sa svim nadležnim institucijama u dijelu prikupljanja podataka o našoj dijaspori na ovom području.
Posredstvom Udruženja Italija-Montenegro „Regina Elena“ delegacija se sastala i sa sekretarom za kulturu Opštine Mađone Vani Ruđeri sa kojom je, između ostalog, razgovarano o pokrenutoj inicijativi za potpisivanje sporazuma o saradnji između opština Mađone i Bar, kao i postavljanju spomen ploče u znak sjećanja na dobročinstvo crnogorske princeze i italijanske kraljice Jelene Savojske.
Istog dana, delegacija se sastala sa sekretarkom za sport i međunarodne odnose Opštine Peruđa Klarom Pastoreli, a na sastanku su pokrenuta značajna pitanja u dijelu razmjene iskustava u različitim oblastima.
Prvi dan radne posjete završen je susretom sa direktoricom Instituta za modu i dizajn u Peruđi Anom Ruso i prodekankom za nastavu Benedetom Rizolo, sa kojim naše udruženje ima potpisan sporazum o saradnji, a na kojem je delegacija imala priliku da se upozna sa programom rada ove institucije i budućim projektima.

 

Podijeli: