Predstavnici Uprave za dijasporu u službenoj posjeti Banja Luci

U petak, 19. februara 2021. godine direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i pomoćnik direktora mr.sc. Ivan Jovović susreli su se u Banja Luci sa predsjednikom Udruženja građana crnogorskog porijekla „Marko Miljanov“ Slobodanom Pavićevićem.

Pavićević je informisao predstavnike Uprave da zbog opšte poznate epidemiološke situacije u proteklom periodu nijesu uspjeli da formalizuju stvaranje krovne organizacije crnogorskih iseljeničkih udruženja u R. Srpskoj, ali da je većina kontaktiranih udruženja iskazala spremnost za registraciju tog tijela.

Direktor Uprave inicirao je da se, kao i u drugim sredinama sa većom koncentracijom crnogorskih iseljenika i u Banja Luci obilježi 105-godišnjica stradanja crnogorskih iseljenika kod Medove u Prvom svjetskom ratu, te u tom smislu predložila, da se već postojeća postavka izložbe ustupi na određeni vremenski period. Navedena izložba bi bila otvorena u Banja Luci kada dođe do registracije Saveza crnogorskih iseljeničkih udruženja u R. Srpskoj.

Takođe, predstavnici Uprave za dijasporu, imali su susret sa velikom sportskom legendom crnogorskog porijekla Veselinom Vujovićem, koji trenira rukometni klub „Borac“ iz Banja Luke. U razgovoru sa Veselinom Vujovićem ocijenjeno je da postoji veliko interesovanje naših istaknutih sportskih radnika za unapređenje sportskog i drugog ambijenta u Crnoj Gori, te u tom smislu Veselin Vujović je iskazao spremnost za dalju komunikaciju i saradnju sa Upravom za dijasporu. U razgovoru je napomenuto da je Uprava za dijasporu već započela izradu evidencije crnogorske sportske dijaspore, te da Veselin Vujović kao nosilac olimpijskih i svjetskih, najviših priznanja, zauzima jedno od ključnih mjesta u istoriji crnogorskog sporta.

Podijeli: