PREDSTAVNICI NVO „STUDENTI CRNE GORE U TURSKOJ“ U POSJETI UPRAVI

Podgorica – 30. januar 2019. godine, Upravu za dijasporu posjetili su predstavnici novoosnovane NVO „Studenti Crne Gore u Turskoj“ – predsjednik ove nevladine organizacije Mustafa Salihović i koleginice studenti Iva Kovačević, Dina Mićović i Emira Hodžić. Sa njima je ovom prilikom razgovarao v.d. direktora Uprave mr Predrag Mitrović.

Zahvaljujući se na srdačnom prijemu, Salihović je istakao da će se ova organizacija baviti okupljanjem studenata, porijeklom iz Crne Gore, u Turskoj, te prezentacijom naše zemlje na ovom području. Dodatno, direktoru Mitroviću je predstavio program rada organizacije i najavio da će, u narednom periodu, biti organizovan kurs crnogorskog jezika, predavanja na temu upoznavanja kulture Crne Gore, a između ostalog, organizacija će se baviti i jednom vrstom evidencija o stanovništvu iz Crne Gore u Turskoj. Salihović je kazao da će NVO „Studenti Crne Gore u Turskoj“ imati kontakt osobe u svim gradovima u Turskoj, u kojima se nalaze naši studenti.

Direktor Mitrović je izrazio zadovoljstvo povodom jučerašnje posjete i iskoristio priliku da goste upozna sa trenutnim aktivnostima Uprave za dijasporu. U tom smislu, Mitrović je naveo da je Uprava za dijasporu od ove godina postali samostalni organ uprave, kao i da je u toku postupak izbora članova za drugi saziv Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima. Takođe, informisao je i o predstojećem raspisivanju Javnog poziva za sufinansiranje programa odnosno projekata organizacija dijaspore-iseljenika i objavljivanju poziva za podnošenje inicijativa za dodjelu nagrada istaknutim iseljenicima i organizacijama dijaspore-iseljenika.

Razgovarajući o značaju našeg iseljeništva, kao važnog faktora za razvoj Crne Gore, Mitrović je savjetovao rukovodstvo ove organizacije da se naše studenti u Turskoj aktivno uključe u rad naših iseljeničkih oranizacija na ovom području, a sve u cilju jačanja veza sa svojom maticom.

Podijeli: