PREDSTAVNICI DIJASPORE IZ SR NJEMAČKE U POSJETI UPRAVI ZA SARADNJU SA DIJASPOROM-ISELJENICIMA

U četvrtak, 29. aprila 2021. godine v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima M.Sc Seid Hadžić susreo se sa predstavnicima Saveza Crnogorskih asocijacija Njemačke (SCANJ). Delegaciju iz SR Njemačke činili su predsjednik SCANJ-a Rifat Stanković, kao i članovi predsjedništva Sokolj Dacić i Miloš Bukilić, inače predsjednik FC Wupertal i član Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima. Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnica platforme građana Crne Gore u dijaspori Emina Čolović Kajović, kao i predsjednik Crnogorsko-Njemačkog sportskog centra iz Štutgarta Šefko Balijagić.

Na početku sastanka predstavnici dijaspore su v.d. direktoru Hadžiću uputili čestitke povodom imenovanja na ovako odgovornu poziciju, uz nadu da će Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima raditi na jačanju sveukupnih odnosa dijaspore sa svojom matičnom državom.

Predsjednik SCANJ-a osvrnuo se na trenutna dešava u Crnoj Gori i kazao da politiku treba ostaviti po strani, te da je ekonomija fokus razvoja svake države koja želi svijetliju perspektivu za sadašnje i za buduće naraštaje. U tom smislu naveo je da pripadnike dijaspore treba aktivno uključiti u ekonomske tokove u Crnoj Gori i pronaći način da se, kako ostale tako i ekonomske veze sa maticom ojačaju.

Član predsjedništva SCANJ-a Sokolj Dacić upoznao je v.d. direktora sa trenutnom situacijom među našom dijasporom koja djeluje na prostoru SR Njemačke i izrazio nezadovoljstvo velikog dijela naše dijaspore povodom pokretanja procedure usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama zakona o registrima prebivališta i boravišta.

V.D. direktor Hadžić je gostima poželio dobrodošlicu i najsrdačnije se zahvalio na lijepim čestitkama. Takođe, sagovornike je upoznao sa budućim aktivnostima koje ovaj organ planira i izrazio želju za kontinuitetom i jačanjem saradnje. Smatrajući da dijaspora predstavlja potencijal koji je od izuzetnog značaja za Crnu Goru, Hadžić je prestavnike SCANJ-a pozvao da se sinhronizovanim djelovanjem identifikuju svi izazovi, problemi, mogućnosti i potrebe kako bi zajednički prevazišli prepreke i stvorili mogućnosti za unapređenje saradnje i još čvršće povezivanje na dobrobit kako matične države tako i svih onih koji ovu državu nose u srcu. Dodatno, Hadžić je naveo da Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima pretenduje da bude jedan od ključnih činilaca ubrzanog razvoja Crne Gore aktivirajući ogroman potencijal naše dijaspore, kao i da u saradnji sa ostalim državnim institucijama otvori vrata za snažnije investiranje, prenos znanja i iskustava, češći i duži boravak naše dijaspore u domovini.

U duhu dobre saradnje, a uz želju za uspješnom realizacijom zajedničkih aktivnosti, predsjednik SCANJ-a Rifat Stanković je v.d. direktoru Seidu Hadžiću poklonio svoju zbirku pjesama pod nazivom „Zarobljenik“.

Podijeli: