Predstava „Spomenik srca mog“ u Feketiću

U subotu, 02.02.2019. godine od 20.00 časova u Dom kulture Feketić. odigraće se  pozorišna predstava „Spomenik srca mog“ u režiji Fuada Tabučića, a u produkciji Nacionalnog Savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji i Kulturnog centra Vrbas.

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine i Udruženje Crnogoraca Lovćenca organizatori su predstave u Feketiću koja je urađena po istinitom događaju iz crnogorske istorije:

„Ako se u istoriji Crne Gore neki događaj može mjeriti čojstvom i junaštvom, onda je to sigurno podvig Petka Uskokovića iz Ćurčića nadomak Danilovgrada od prije jednog vijeka, koji se dogodio u Pješivcima kod Nikšića u doba austrougarske okupacije. Daleke 1917. godine Petko je umjesto sinovca Krsta stao pred streljački stroj i poginuo. Tim činom ispunio je amanet brata Sava izrečen na samrtnoj postelji – da mu čuva sedmoro djece koja nikada ne treba da osjete da su siročad, jer je za sinovca Krsta dao ono najvrednije što je imao – život. Petko je tada imao 67 godina, jedanaestoro djece i dvoje unučadi.“

Podijeli: