Predsjednik zajednice Crnogoraca Albanije posjetio upravu za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

26.05.2022. godine v.d. pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Arben Jakupi, imao je sastanak sa g. Marinkom Ćulafićem, predsjednikom Zajednice Crnogoraca Albanije, iz Elbasana. Sastanku je prisustvovao i Zoran Đukanović, samostalni savjetnik I u Upravi, koji je zadužen i za praćenje saradnje sa našom dijasporom u Albaniji.
Foto: USDI
Gospodin Jakupi je poželio dobrodošlicu i istakao prioritetnu važnost saradnje Uprave sa našim iseljeništvom u regionu, na koju se u velikoj mjeri reflektuju događaji u njihovoj matičnoj državi Crnoj Gori. Iskazao je zahvalnost za dosadašnje aktivnosti koje Zajednica Crnogoraca Albanije sprovodi po svom programu, kao i za njihovo redovno učešće na konkursima za sufinansiranje projekata, koje Uprava realizuje posljednjih godina.

Gospodin Ćulafić je zahvalio na prijemu i ukratko iznio najnovije aktivnosti svog udruženja, kao i Komiteta za nacionalne manjine Albanije, gdje je on odnedavno i zaposlen. Podsjetio je na poslednje aktivnosti, kojima je prisustvovao i Zoran Đukanović iz Uprave, a tiču se obilježavanje Dana nezavisnosti, 21. maja u Tirani. Ključni događaj je bilo otvaranje izložbe istaknutog crnogorskog slikara Luke Lagatora, kao i sastanak sa Prefektom Tirane, g-dinom Afrimom Qëndrom, koji je izrazio i spremnost da posjeti Podgoricu.

Zoran Đukanović je istakao aktivnosti, energiju i posvećenost poslu gospodina Ćulafića, što treba da posluži kao primjer svim ostalim udruženjima u Albaniji, koja se ne mogu pohvaliti ni približno takvim rezultatima. Kazao je da Uprava nije nimalo pogriješila preporučivši ga za predstavnika crnogorske nacionalne manjine u Komitetu za manjine Albanije.

U nastavku, Ćulafić je iznio zanimljiv predlog, da se razmisli o otvaranju Crnogorskog kulturnog centra u Tirani, za šta su već sazreli uslovi, a pogotovo što su odnosi naše dvije države na izuzetno visokom nivou. Ovaj predlog je naišao na dobar prijem kod sagovornika i dogovoreno je da se odmah pristupi komunikaciji sa relevantnim institucijama u Vladi Crne Gore po tom pitanju, kako bi se što prije stvorili uslovi da crnogorska nacionalna manjina u Albaniji ima prostor u kojem bi realizovala neke svoje aktivnosti, druženja, kulturne manifestacije i slično.

Sastanak je protekao u prijateljskom razgovoru i o drugim, važnim temama, od značaja za naše iseljeništvo i crnogorsku nacionalnu manjinu u Albaniji.

 

Podijeli: