PREDSJEDNIK UDRUŽENJA CRNOGORACA OPŠTINE KULA POSJETIO UPRAVU ZA DIJASPORU

U petak 11. oktobra o. g. predsjednik Udruženja Crnogoraca Opštine Kula Slobodan Balandžić posjetio je Upravu za dijasporu. Posjeta je organizovana u okviru realizacije projekta “Stazama predaka” koji sprovodi pomenuto udruženje. Projekat je podržan od strane Uprave za dijasporu u okviru Javnog konkursa za sufinansiranje programa odnosno projekata u oblastima saradnje sa dijasporom iseljenicima. Sastanku su prisustvovali vaspitači i polaznici ovog projekta. Sa gostima je razgovarao mr Ivan Jovović, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu.

Na početku sastanka, Slobodan Balandžić se zahvalio Upravi za dijasporu na pomoći u realizaciji ovog projekta koji je veoma važan za mlade članove udruženja zbog upoznavanja sa istorijom Crne Gore i njenim kulturnim vrijednostima, i istakao je da je ova akcija udruženja posvećena očuvanju i jačanju crnogorskog identiteta u R. Srbiji među mladima naraštajima naše dijaspore. Učesnici ekskurzije će imati priliku da obiđu znamenita mjesta u Crnoj Gori poput Prijestonice Cetinja sa posjetama dvoru kralja Nikole, Njegoševoj Biljardi, Cetinjskom manastiru, Njegoševom mauzoleju na Lovćenu, obilaska Glavnog Grada, manastira Ostrog, Piva i Morača, obilazak nacionalnih parkova Lovćen, Piva i Bjelasica, zatim Žabljaka i Durmitora.

U razgovoru sa gostima, Jovović je pozdravio realizaciju projekta posjete mladih crnogorskih iseljenika iz R. Srbije.  Istakao je važnost očuvanja nacionanog i kulturnog identiteta Crnogoraca u R. Srbiji i kreriranja kvalitetnih projekata koji će predstavljati značajan oslonac na ovom putu i doprinijeti jačanju i unaprijeđenju odnosa sa matičnom državom.

Pomoćnik Jovović je upoznao goste sa aktivnostima Uprave za dijasporu koja je u kratkom periodu pokrenula veliki broj kvalitetnih projekata kao što su: online kurs crnogorskog jezika, web aplikacija o evidenciji iseljenika, izdavanje iseljeničkih knjižica i mnogi drugi projekti.

Na kraju razgovora, Jovović se zahvalio na posjeti i izrazio spremnost Uprave za dijasporu da podrži kvalitetne projekte koji će uticati na poboljšanje crnogorske zajednice u R. Srbiji.

Podijeli: