Predsjednik FC “Montenegro” iz Vupertala posjetio Upravu za dijasporu

U utorak, 9. februara 2021. godine direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović, sastao se sa članom Savjeta za saradnju Crne Gore sa dijasporom-iseljenicima i predsjednikom FC “Montenegro” iz Vupertala (SR Njemačka) Milošem Bukilićem.

Direktor Mitrović je sagovornika upoznao sa trenutnim aktivnostima ovog organa, brojnim obavezama koje proističu iz Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom-iseljenicima, kao i sa planovima i projektima čija se realizacija planira u narednom periodu, gdje glavni fokus predstavlja kontinuirana ali i pojačana aktivnost komunikacije sa našom dijasporom, Javni konkurs za sufinansiranje programa odnosno projekata organizacija dijaspore-iseljenika, kao i Javni poziv za dodjelu nagrada istaknutim pojedincima i organizacijama dijaspore-iseljenika. Pored toga, on je istakao da će Uprava za dijasporu, kao i do sada, nastaviti da pomaže realizaciju značajnih aktivnosti organizacija dijaspore na planu saradnje sa svojom matičnom državom, kao i to da sva udruženja u Upravi mogu naći sigurnog partnera za realizaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, koji će biti od obostranog značaja.

Bukilić se zahvalio na srdačnom prijemu i izrazio nadu da će se saradnja udruženja na čijem je čelu sa Upravom za dijasporu nastaviti. Tokom sastanka, Bukilić je iskazao posebno interesovanje za projekate koji su važni za ovu godinu, posebno osvrćući se na naredni Javni konkurs za sufinansiranje programa odnosno projekata organizacija dijaspore-iseljenika. Takođe, apostrofirao je da je od posebnog značaja da se pojedini pripadnici naše dijaspore, koji su svojim doprinosom zaslužili poseban tretman od strane njihove države matice odnosno zemlje porijekla, istaknu u smislu njihovog kandidovanja na narednom Javnom pozivu dodjele nagrada pripadnicima dijaspore-iseljenicima i organizacijama dijaspore-iseljenika.

Na sastanku je bilo riječi i o otežanom radu na planiranim aktivnostima koje su uslovljene novonastalom situacijom sa pandemijom korona virusa, međutim, iskustvo pokazuje da crnogorska dijaspora u teškim situacijama demonstrira solidarnost i spremnost na uzajamno pomaganje.

Sagovornici su izrazili odlučnost za nastavak i napredak uspostavljene saradnje, s obzirom da imaju za cilj očuvanje državnog identiteta i pripadnosti naše dijaspore Crnoj Gori, kao i promociju njemačko-crnogorskih odnosa.

Podijeli: