Predsjednica Kulturno informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu posjetila Upravu za saradnju sa dijasporom – iseljenicima

U utorak, 13. februara 2024. godine u prostorijama Uprave za saradnju sa dijasporom–iseljenicima v.d. direktor mr Erduan Demić i v.d. pomoćnica direktora Renata Gojković sastali su se sa predsjednicom udruženja Kulturno informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu, gospođom Fetijom Kalač.

VD direktor Demić je sagovornici poželio dobrodošlicu i upoznao je o postojećim i planiranim aktivnostima Uprave. Pohvalio je dosadašnji rad udruženja, koji aktivno radi na promociji matične države, jačanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Posebno je istakao njenu inicijativu uspostavljanja direktne avio-linije, koja je pojednostavila dolazak iseljenika u domovinu, ali i otvorila put za značajan broj turista zainteresovanih da otkriju ljepote Crne Gore. On je, imajući u vidu brojnost crnogorske zajednice u toj zemlji, naglasio značaj održavanja veze matične države sa njenom dijasporom, posebno sa mladim generacijama. Takođe, informisalo je sagovornicu o Javnom pozivu za sufinansiranje programa odnosno projekata koji će ove godine biti raspisan najkasnije do kraja februara.

Gospođa Kalač je predstavila dosadašnje projekte udruženja, najprije promociju Monografije Crne Gore, dvogodišnji projekat koji je Uprava sufinansirala, koji bi trebao da ugleda svjetlost dana ove godine i koja će biti izdata na francuskom i engleskom jeziku. Osvrnula se, takođe, na projekte koje udruženje tradicionalno organizuje, a to je obilježavanje državnih praznika Crne Gore u Luksemburgu. U nastavku razgovora informisala je rukovodeći kadar Uprave o planiranim projektima KIC-a.

V.d. pomoćnica Gojković podržala je inicijative ovog udruženja i naglasila da će prioritet Uprave u narednom periodu biti na povezivanju i umrežavanju udruženja u dijaspori. Istakla je spremnost da se aktivnijom saradnjom pomogne udruženjima u realizaciji projekata koji su od značaja za Crnu Goru i njenu dijasporu.

Podijeli: