PREDRAG MITROVIĆ PRISUSTVOVAO PROSLAVI 10. GODIŠNJICE OD OSNIVANJA ZK “BIHOR”

U subotu 26. oktobra ove godine, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović prisustvovao je proslavi jubileja 10. godišnjice od osnivanja Zavičajnog kluba “Bihor”. Manifestaciji je prisustvovao veliki broj zvanica.

Zavičajno udruženje “Bihor”, poznato po jedinstvenom i složnom radu na poljima saradnje sa matičnom državom, svojom organizovanošću, strukturom, modalitetom rada i članstvom koje okuplja čini relevantnog predstavnika Crne Gore u Luksemburgu. Dobitnici su Nagrade za doprinos u oblasti kulture od strane Uprave za dijasporu, koju im je u okviru manifestacije “Dani dijaspore” održanoj u Petnjici 2017. godine, uručio premijer Crne Gore Duško Marković. Takođe, dobitnici su nagrade za doprinos dijaspore „Iskra“ 2016. godine i najvećeg priznanja Opštine Petnjica „4. Avgust“ 2017. godine.

U svom govoru, Mitrović je, u ime Uprave za dijasporu, i svoje lično ime, pozdravio sve prisutne i poželio da i ovaj današnji susret bude još jedan korak naprijed u odnosima naše zemlje i njenog iseljeništva, kao i u prijateljskim odnosima Crne Gore i Luksemburga. Istakao je brojne realizovane aktivnosti BIHOR-a od organizovanja Dana bošnjačke kulture, štampanja Revije „Bihor“, brojnih humanitarnih akcija, zatim tradicionalnog učešća na Festivalu imigracije, kulture i građanstva u Luksemburgu, Susretima dijaspore i brojnih drugih.

Direktor Mitrović je naveo da će Uprava nastojati da bude glavna spona između crnogorskih iseljenika i njihove matične zemlje, da svakodnevno ulaže napore da na najbolji način predstavi aktivnosti i inicijative naših iseljenika, kao i da unaprijedi već postojeću, dobru saradnju. Imajući u vidu značajan doprinos naših udruženja iz Luksemburga na planu očuvanja državnog i kulturnog identiteta Crne Gore i učvršćivanju veza sa matičnom državom, kao i unaprjeđenju međudržavnih odnosa, Uprava za dijasporu će pružiti podršku u realizaciji projekata iz pomenutih oblasti u narednom periodu – istakao je Mitrović.

Na kraju, Mitrović je kazao: “Siguran sam da će sve ovo doprinijeti našoj još boljoj komunikaciji i saradnji, a u Upravi za dijasporu imate i imaćete svog partnera za svaku ideju od interesa za Crnu Goru i njenu dijasporu, kako za onu u Luskemburgu, tako i za dijasporu širom svijetu. Još jednom svim članovima zavičajnog kluba „Bihor“ čestitam ovaj važan jubilej. Uvjeren sam da će ZK „Bihor“ i u budućnosti ostvarivati  značajne rezultate i još snažnije doprinositi razvoju vašeg zavičaja, Petnjice, Bihora i cijele Crne Gore.”

Kao potvrda dobrih odnosa i saradnje ZK “Bihor” i Uprave za dijasporu, predsjednik “Bihora” Esko Halilović uručio je direktoru Mitroviću jubilarnu nagradu Bihora, zbog posebnog doprinosa unaprijeđenju odnosa između udruženja i matične države.

Manifestaciju je pratio bogat kulturno-umjetnički program.

Podijeli: