POSJETA ZORANA V. RAIČEVIĆA IZ TORONTA UPRAVI ZA DIJASPORU

Juče je Upravu za dijasporu posjetio predsjednik Crnogorskog kulturnog društva iz Toronta Zoran V. Raičević. Njega je primio direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjem radu Uprave za dijasporu, i to o nedavno usvojenom Zakonu o saradnji Crne Gore sa dijasporom – iseljenicima, kao i o mogućnostima, koje nova zakonska regulativa propisuje. Pomenut je predstojeći javni konkurs za sufinansiranje programa odnosno projekata u oblastima saradnje sa dijasporom – iseljenicima, koji se očekuje u septembru ove godine. Takođe, govorilo se o Trećoj redovnoj sjednici Savjeta za saradnju sa iseljenicima, čiji je član Raičević, potom Danima iseljenika koji se ove godine organizuju u Gusinju, kao i o sportskom događaju u hotelskom kompleksu Verde u Podgorici, koji će od ove godine uključiti i naše iseljenike.

Raičević je govorio o položaju naše zajednice u Kanadi, uključenosti naše dijaspore u organizaciju brojnih kulturnih događaja, poput tradicionalnog obilježavanja Dana državnosti, koji već dugi niz godina okuplja iseljeništvo, potom organizovanju koncerata, omaža crnogorskim književnim stvaraocima, izložbi naših slikara koji žive u Kanadi itd.

Crnogorsko kulturno društvo iz Toronta je jedno od aktivnijih udruženja koje redovno ažurira svoju internet stranicu i time informiše iseljeništvo širom svijeta.

Direktor Mitrović je pozdravio njihov dosadašnji trud, iznijevši stav da je Uprava uvijek spremna da, u granicama svojih mogućnosti, podrži aktivnosti udruženja koje su od značaja za naše iseljeništvo.

Podijeli: