Posjeta v.d. Direktora Uprave predstavnicima dijaspore na Kipru

VD Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima mr Seid Hadžić u okviru posjete R. Kipar sastao se sa predstavnicima Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru, počasnim konzulom Crne Gore na Kipru, g-dinom Mavrelisom Hristosom, kao i Specijalnim komesarom za dijasporu Kipra, g-dinom Photosom Photiou.

Predsjednik Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru, g-din Vladislav Vanja Popović, u ime svog udruženja i prijatelja Crne Gore na Kipru, kao i u svoje lično ime, izrazio je veliko zadovoljstvo povodom dolaska delegacije Uprave. U komunikaciji su razmijenjena iskustva i ideje vezano za poboljšanje saradnje i veze koju naša dijaspora na Kipru ima sa svojom maticom, ali i o pravima i mogućnostima u zemlji prijema. U tom cilju, dogovorene su i konkretne aktivnosti koje će zajednički biti sprovedene u narednom periodu, a tiču se očuvanja identiteta, kulture, tradicije i poboljšanja privredne saradnje. U najavi su i događaji koji će promovisati Crnu Goru kao turističku destinaciju na Kipru.

Tokom posjete, sa sekretarkom Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru, slikarkom Oliverom Zorić Papatoma, razgovaralo se i o kulturnim potencijalima Crne Gore. Razrađene su ideje i aktivnosti koje će se implementirati tokom Dana dijaspore 2022. godine.

Došlo se do zakljucka da postoji ogromna volja i ambicija za saradnju naših predstavnika na Kipru i njihovih prijatelja sa Crnom Gorom na polju očuvanja crnogorskog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, jačanja obrazovne, naučne i kulturne saradnje, zaštite prava i položaja dijaspore-iseljenika, kao i unapređenja privrednog partnerstva. Ovakvi i slični kontakti predstavljaju neminovnost saradnje Crne Gore sa dijasporom, bez obzira na udaljenost i brojnost naše dijaspore. “Trudićemo se da dođemo do svakog pojedinca i organizacije u dijaspori, kako bi napravili neraskidivu vezu dijaspore sa svojom maticom.“, istakao je Hadžić.

Ovom prilikom, direktor Uprave se sastao i sa počasnim konzulom Crne Gore na Kipru, g-din Mavrelisom Hristosom, koji je svoje kontakte iskustvo i znanje stavio na raspolaganje Upravi za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

Kako je objasnio Mavrelis, crnogorska dijaspora svojom ekpertizom itekako doprinosi razvoju Kipra, posebno imajući u vidu njihovu brojnost. Takođe, smatra da su naši predstavnici na Kipru most dobre saradnje ove dvije zemlje te da zeli svoje aktivnosti pojacati u periodu ispred nas kako bi doprinio jacanju iste.

Direktor Hadžić se osvrnuo na dobre odnose i komunikaciju sa predstavnicima dijaspore na Kipru. “Kako bi u kontuniutetu radili na dobrim odnostima između dvije zemlje i privrženosti naše dijaspore matici, takve odnose treba njegovati, produbiti i prenijeti na buduće generacije“, naveo je Hadžić. Istakao je i bitnost u prenošenju iskustva države Kipar, kao male zemlje koja je uspjela da se razvije do zavidnog nivoa.

G-din Mavrelis sa zadovoljstvom je prihvatio predlog direktora Hadžića da turizam bude poveznica ove dvije zemlje, ističući da su Crnogorci Kipranima veliki prijatelji, te da raste broj turističkih posjeta Crnoj Gori.

Podijeli: