Posjeta v.d. direktora Uprave Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglištvo u BiH

U sklopu zvanične posjete Bosni i Hercegovini, v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima mr Seid Hadžić posjetio je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Sektor za iseljeništvo. Tom prilikom Hadžića je primio pomoćnik ministra u Sektoru za dijasporu i iseljeništvo Kemo Sarač, sa saradnicama mr.sc. Isma Stanić, i dipl.iur. Ana Judi. Sastanku je prisustvovao i otpravnik poslova Ambasade Crne Gore, g-din Esmir Cikotić.

Na sastanku je bilo riječi o opsegu djelovanja Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, kao i Sektora za iseljeništvo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. U razgovoru su razmatrane komparativne prednosti ove dvije zemlje u domenu saradnje sa dijasporom – iseljenicima, a dogovorena je zajednička saradnja kako bi razmjenom ideja, informacija i iskustava poboljšali projekte i aktivnosti ovih institucija.

Pomoćnik ministra Sarač, predstavio je model poslovanja institucije koju predstavlja, odnosno saradnje sa dijasporom – iseljenicima i istakao spremnost da podijeli iskustvo u dijelu projekta pod nazivom „Prenos znanja,“ kojim su uspjeli da integrišu i povežu kapacitete svoje dijaspore sa maticom. Ovim projektom su uspješno prenijeli znanje i iskustvo svoje dijaspore, a posebno na državne institucije i time poboljšali njihov rad.

Projekat od značaja za dijasporu koji su takođe istakli je „Mapiranje dijaspore“ koji su sproveli u zemljama gdje je BiH dijaspora najbrojnija.

V.d. direktor Hadžić je pozdravio prisutne i tom prilikom im se zahvalio na gostoprimstvu. On je izrazio spremnost na saradnju sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice u BiH i posebno akcentovao značaj crnogorske dijaspore u toj zemlji koja je most saradnje između dvije države. Prisutne je upoznao sa ciljevima i aktivnostima Uprave i istakao da Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Crne Gore takođe radi na sličnom projektu poput „Mapiranja dijaspore“ pod nazivom „Globalna razvojna mreža dijaspore“ koja je predstavljena krajem avgusta na održanoj manifestaciji Dani dijaspore u Bijelom Polju. On je apostrofirao da je njegova želja i cilj da se cjelokupna dijaspora Crne Gore vezuje za državni identitet svoje matice.

Na kraju sastanka inicirana je uzvratna posjeta Crnoj Gori i razmatrana je mogućnost saradnje na zajedničkoj platformi djelovanja Uprave i Sektora za iseljeništvo.

Podijeli: