Perper postao digitalna valuta

Njemac crnogorskog porijekla Aleksandar Kapisoda predstavio je u petak u Generalnom konzulatu u Frankfurtu crnogorski novac perper kao digitalnu valutu, a posvetio je ovaj projekat stogodišnjici Božićnog ustanka, saopšteno je iz Savjeta za saradnju sa dijasporom.

Kapisoda, koji je inženjer internet komunikacija i naučnik u oblasti digitalne tehnologije u jednoj njemačkoj farmaceutskoj kompaniji, odlučio je da “vaskrsne novac Kraljevine Crne Gore u obliku primjerenom 21. vijeku”, te da svoju intelektualnu svojinu pokloni našoj državi, piše Pobjeda.

“Posvetio je kripto perper viteškim ustanicima koji su osvjetlali obraz crnogorskog naroda i države, komitama koji su se borili i ginuli za pravo, čast i slobodu Crne Gore od 1918. do 1929. godine”, istaknuto je u saopštenju Savjeta.

Kapisodin projekat – digitalna valuta perpera, kako je navedeno, ekvivalentna je bitkoinu, odnosno sredstvu plaćanja onlajn.

“Želja Kapisode je dakripto perper namijeni transakcijama iz dijaspore, kojima se finansiraju humanitarne akcije i društveni projekti koji bi koristili narodu Crne Gore. Ne isključuje, ukoliko valutu prihvati veći broj korisnika, da se koristi i za poslovne transakcije prilikom direktnih investicija u privredu Crne Gore”, naglasili su iz Savjeta.

Kapisoda, koji je predstavnik druge generacije Crnogoraca u Njemačkoj, gdje je rođen, odrastao i školovao se, ukazao je na značaj digitalizacije, koja je u državi u kojoj živi “na vrhu vladine agende”, kao i na mogućnosti da i naša država “brzo uhvati priključak u ovom važnom segmentu društva 21. vijeka”.

Generalni konzul Karadžić zadovoljan je što je prva crnogorska kripto valuta ugledala svjetlo dana na stogodišnjici Božičnog ustanka, čime se simbolički označava vaskrsavanje identiteta u različitim epohama i potvrđuje crnogorska samobitnost i vječnost kazali su iz Savjeta zasaradnju sa dijasporom.

Predsjednik ovog savjeta Popović uputio je apel Upravi za dijasporu, te ministarstvima finansija i nauke da “ukažu dužnu pažnju ovom projektu, posebno Kapisodi, koji je stečeno znanje, iskustvo i potencijal ponudio Crnoj Gori”.

“Time je njoj i Crnogorcima dao podršku na putu digitalizacije, koja joj otvara šanse za poslovanje u digitalnom svijetu”, naglasio je on.

Podijeli: