OTVORENA IZLOŽBA LITOGRAFIJA O NJUJORKU U XIX VIJEKU

U Podgorici je, u KIC „Budo Tomovic“, ovih dana otvorena zanimljiva dokumentarno-umjetnicka izložba o Njujorku u XIX vijeku, a postavku ove izložbe cini 39 litografija radenih po originalima iz Harpers Weekly a Journal of civilization, koje su dio privatne kolekcije Fondacije za ocuvanje i razvoj kulturnog nasljeda Crne Gore „East River ZBZ-Montenegro“ Zorana B. Zekovica. Izložba predstavlja segment njegovog projekta „Friendship forever“ (prijateljstvo SAD-a i Crne Gore zauvjek).


Isticuci kako je Njujork nezvanicno glavni grad svijeta, izložbu je svecano otvorio direktor Alfa Centra i clan Savjeta za saradnju sa iseljenicima Aleksandar Dedovic. U prisustvu brojnih zvanica, Dedovic je naveo cinjenicu da se u Njujorku, osim Ujedinjenih nacija, nalaze diplomatska predstavništva svih zemalja svijeta, kao i da je ovaj grad, kakav danas poznajemo, nastao ujedinjenjem pet gradova – Menhetn, Bruklin, Ricmond, Kvins i Bronks.

Autor izložbe i vlasnik litografija Zoran B. Zekovic istakao je da je, kao kolekcionar, otkupljivao stare novine i druge predmete koje su crnogorski ekonomski emigranti, kada bi se vracali, donosili kuci. „Naši ljudi prije 100-150 godina nijesu se vracali samo sa materijalnim bogatstvom, vec su donosili i knjige, novine, litografije. Na nagovor mojih prijatelja Amerikanaca odlucio sam da dio, ne samo moje kolekcije, vec i americkog nacionalnog blaga prezentujem na ovaj nacin. Ova izložba radena je po grafikama koje su svojevremeno izradivane najprije na drvenim plocama. Ovom prilikom želim da podsjetim javnost da smo i mi imali štampariju na Obodu, gdje je 1493. godine štampan „Oktoih“, a da su stranice za štampu bile pripremane na drvenim plocama“ – naveo je Zekovic i dodao da je ovo ujedno nacin da pokažemo šta smo imali mnogo prije nekih drugih. Dodatno, autor izložbe je istakao da je prilikom svoje posjete Njujorku prepješacio stotine kilometara na Menhetnu, ali da ni u jednoj ulici nije pronašao ništa što bi asociralo na Crnu Goru i Crnogorce, iako su u XIX i pocetkom XX vijeka oni i te kako ucestvovali u izgradnji Velike jabuke.

Izložba se može pogledati do 31. januara 2019. godine u holu KIC „Budo Tomovic“, a cilj iste je prikazati Njujork, grad koji sve brže raste, u XIX vijeku.

Podijeli: