Otvaraju se konzulati u Viljnusu, Gnjilanu i Hrakovu

Vlada je danas donijela odluke o otvaranju konzulata Crne Gore u litvanskom gradu Viljnusu, kosovskom Gnjilanu i ukrajinskom Hrakovu, na čijem će čelu biti počasni konzuli.

Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, odluke o otvaranju konzulata donijete su u cilju inteziviranja saradnje, naročito u oblasti ekonomije, turizma i kulture, i unapređenja prijateljskih odnosa,

Vlada je donijela i Uredbu o viznom režimu, kojom su spisku zemalja sa čijom važećom vizom ili dozvolom boravka u njima, državljani trećih zemalja mogu boraviti bez vize u Crnoj Gori do 30 dana, dodate nove zemlje.

„Konstatovano je da Crna Gora, kao prepoznata turistička destinacija, treba da olakša dolazak što većeg broja stranih turista i potencijalnih investitora, i da će se dopunom Uredbe, podstaći dolazak većeg broja stranih državljana“, kaže se u saopštenju.

Odredbom su obuhvaćene i Državna zajednice Australije, Japan, Kanada, Novi Zeland, kao i tri zemlje Evropske unije koje nisu članice Šengenskog sporazuma – Hrvatska, Bugarska i Rumunija.

„Takođe, prepoznata je potreba da se nosiocima važećih putnih isprava sa validnom APEC poslovnom putnom karticom omogući ulazak u Crnu Goru i dozvoli boravak do 30 dana, bez vize, s obzirom na to da su procedura i uslovi za dobijanje APEC poslovne putne kartice u skladu sa savremenim bezbjednosnim kriterijumima“, kaže se u saopštenju.

Podijeli: