Organizovan onlajn sastanak sa predstavnicima dijaspore Crne Gore

U organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima je danas, 06. juna 2021. godine organizovan sastanak sa predstavnicima dijaspore Crne Gore na temu jačanja komunikacije sa dijasporom, koji je održan u onlajn formatu, a tokom kojeg je došlo do razmjene mišljenja o budućim oblicima saradnje i načinima komunikacije u cilju njenog poboljšanja.
Online sastanku su prisustvovali: ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, generalni direktor za konzularne poslove i dijasporu u Ministarstvu vanjskih poslova Branislav Karadžić, v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima M.Sc Seid Hadžić, savjetnica predsjednika Vlade za manjinska prava Maida Gorčević. Predstavnici dijaspore na online sastanku su bili: Mijaz Ramdedović, Bošnjačka kulturna zajednica „Hanover“, SR Njemačka, Vojislav Kovač, počasni konzul Crne Gore u Sloveniji, Remzo Skenderović, Crnogorsko akademsko društvo „Luča“, Slovenija, Danijela Đurđević, Udruženje „Kraljica Jelena“, Italija, Fetija Kalač, Kulturno informativni centar Crne Gore u Luksemburgu, Radojica Marković, Asocijacija Montenegro, Francuska, Mirza Redžić, Vijeće crnogorske nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini, Vladislav Popović, Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru, Enver Korać, BD Fond, Luksemburg.
Sastanak je otvorio ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, koji je na početku svog obraćanja saopštio da se Vlada Crne Gore neće odreći svoje dijaspore i niti jednog svog čovjeka, istakavši da svi treba da doprinesemo Crnoj Gori u skladu sa svojim kapacitetima. Izrazio je želju za intenziviranje komunikacije sa dijasporom o svim važnim pitanjima, nudeći otvorenost za njihove prijedloge, kritike, sugestije, a sve u cilju boljeg međusobnog razumijevanja i daljeg povezivanja Crne Gore i njene dijaspore.

U okviru uvodnog dijela, prisutnima se obratio i v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima M.Sc Seid Hadžić, koji je pozdravio prisutne predstavnike dijaspore i ukazao na značaj produbljivanja saradnje sa našim iseljenicima. Predložio je da se ubuduće sastanci sa dijasporom tematski definišu, a komunikacija odvija preko Uprave. Hadžić je objasnio da je ovim sastankom napravljen prvi korak ka ispunjavanju obećanja dijaspori, a da u daljim koracima treba raditi na tome da sve institucije sistema budu pristupačne dijaspori, te i da će svaki pojedinac i udruženje dijaspore – iseljenika u Upravi naći pouzdanog partnera, ali i prvu instancu u komunikaciji i servis koji je tu da odgovori svim zahtjevima dijaspore Crne Gore u skladu sa mogućnostima i Zakonom.

Tokom onlajn sastanka upoznao je sagovornike i o održavanju manifestacije Dani dijaspore za 28. i 29. jul 2021. godine u Bijelom Polju i tom prilikom je uputio poziv dijaspori da isplaniraju odmor i obogate manifestaciju svojim prisustvom, jer je ista njima namijenjena.

Generalni direktor za konzularne poslove i dijasporu u MVP Branislav Karadžić je istakao da je crnogorska dijaspora veoma aktivna i kontinuirano pruža pomoć Crnoj Gori. Ukazao da je Direktorat, u saradnji sa savjetnicom predsjednika Vlade za manjinska prava Maidom Gorčević i Upravom za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, u stalnoj komunikaciji sa našom dijasporom, pomažući im u dobijanju odgovore na različita pitanja.

Predstavnici dijaspore istakli su značaj komunikacije i saradnju sa novom administracijom i, u tom smislu, spomenuli pokretanje elektronskog portala, kao mosta između Crne Gore i dijaspore. U fokusu interesovanja predstavnika dijaspore bila su pitanja poput izmjena Zakona o prebivalištu, pitanje dvojnog državljanstva, prava glasa, zatim razmatranje ekonomskog povezivanja sa matičnom državom, prikupljanja humanitarne pomoći u vidu medicinske opreme i promovisanje Crne Gore kao turističke destinacije.

Podijeli: