Orden časti za Ulcinjanina Nikolu Šabana

Dana 21.maja 2019.godine, Ulcinjanin Nikola Šaban, advokat, sudski prevodilac, istaknuti profesor rimskog i krivicnog prava, odlikovan je kao prvi stranac u SR Njemačkoj ordenom časti, koje se dodjeljuje za najmanje 12 godina volonterskog rada i angažovanja u komunalnoj, socijalnoj, naučnoj ili ekonomskoj samoupravi.

Ovo odlikovanje mu je uručila njemačka ministarka Malu Drejer, a dogadaju su prisustvovali državni ministar pravde Herbert Mertin, generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadžić i bivši predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.

Šaban, koji vec 30 godina živi sa svojom porodicom u Njemačkoj, je veliki rodoljub koji je svoj radni vijek obilježio “časnim zalaganjem za doprinos boljeg čovječanstva i miroljubivog shvatanja”.

Šaban je pomagao izbjeglicama iz bivše Jugoslavije, učestvovao u brojnim društvenim akcijama širom Evrope. Danas, aktivno učestvuje u radu Saveza crnogorskih asocijacija Njemačke, kao član udruženja i predsjednik Savjeta za privredu. Godine 2014, potpisao je Memorandum o ekonomskoj saradnji i investicionim mogućnostima sa crnogorskim Ministarstvom ekonomije.

Podijeli: