Opštini Vrbas na poklon lingvistička literatura crnogorskog jezika

Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš” poklonilo je opštini Vrbas lingvističku literaturu: Gramatiku i Pravopis crnogorskoga jezika. Stručne knjige će biti dragocjena pomoć opštinskoj administraciji u slučaju da opština Vrbas postupi u skladu sa zakonom i do 28. septembra uvedev crnogorski jezik i pismo u službenu upotrebu.

crnogorska lingvisticka literatura
U izmjenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji je stupio na snagu 28. juna ove godine u članu 11. se navodi: “Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15% prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova.”

Po rezultatima posljednjeg popisa iz 2011. godine u opštini Vrbas živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5% od ukupnog broja njenih stanovnika. U Srbiji, pored opštine Vrbas, jedino još opština Mali Iđoš ispunjava zakonom propisane uslove za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu i on je uveden 2010. godine na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Crnogorske partije i njenih koalicionih partnera.

 

Podijeli: