OMAŽ MLADENA LOMPARA U KRANJU

Zavičajno društva Plava i Gusinja “Izvor” u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u R. Sloveniji i Konzulatom Crne Gore u Kranju, organizovali su književno veče crnogorske i slovenačke književnosti 23. oktobra 2018. godine u Kranju, R. Sloveniji. Književno veče posvećeno je sjećanju na jedno od najvećih imena crnogorske kulture i umjetnosti – pjesnika, esejistu i likovnog kritičara Mladena Lompara, koji je objavio desetak zbirki pjesama i brojne likovne kritike, na osnovu čega je dobio značajna društvena priznanja i zaslužene nagrade.

O Lomparovom stvaralaštvu govorili su akademik – književnik Zuvdija Hodžić i književni kritičar Vlatko Simunović. Vrijeme Mladena Lompara tek dolazi, zato što mora doći vrijeme kada ćemo se vratiti dobroti, ljudskosti, čovječnosti, Crnoj Gori, kazao je Zuvdija Hodžić, ističući da nema pjesnika koji je iskrenije bio vezan za Crnu Goru od Mladena Lompara.

Veče crnogorske i slovenačke književnosti obogaćeno je kulturnim programom Mladih Zavičajnog društva Plava i Gusinja “Izvor” i muzičkom pratnjom Muzičke škole “Moste”.

Zavičajno društvo Plava i Gusinja “Izvor”, osnovano 1992. godine, najbronije je udruženje građana porijeklom iz Crne Gore u R. Sloveniji. U organizaciji ovog udruženja održane su brojne manifestacije kulturno – umjetničkog karaktera s ciljem očuvanja crnogorske kulture, jezika i tradicije među članovima udruženja i šire.

Podijeli: