ODRŽANO DRUGO IZDANJE „ĆEKLIĆKIH SUSRETA“

Drugo izdanje manifestacije „Ćeklićki susreti“ održano je danas na Ćeklićima. U okviru višečasovnog programa položeni su vijenci palim borcima i priređen bogat umjetnički program.

Susreti su počeli polaganjem vijenca na spomenik palim Ćeklićima u ratovima od 1858. do 1945. godine, a u ime svih devet ćeklićkih sela, vijenac je položio najstariji Ćeklić – Mirko Vukalov Stanković. Prema riječima jednog od organizatora i predstavnika Mjesne zajednice „Ćeklići“, Mitra Kaluđerovića, ovakva okupljanja treba da predstavljaju svojevrstan podsticaj stanovnicima Katunske nahije kako bi događaja nalik ovog bilo što više.

“ Evo već drugu godinu za redom organizujemo Ćeklićke susrete i raduje nas što je to tako. Cilj manifestacije je kao i prošle godine da afirmišemo plemena Ćeklići i da ih okupimo u jednom danu u što većem broju, da bi se što bolje upoznali i družili i to je osnovni motiv svih naših okupljanja“ – kazao je Kaluđerović.

On dodaje da su glavni pečat ovih okupljanja gosti iz dijaspore. Najveći broj njih ove godine došao je iz Lovćenca, Zmajeva, Novog Sada i Beograda i nijesu krili zadovoljstvo zbog prisustva.

“ Na ovoj manifestaciji sam prvi put i velika mi je čast što učestvujem u ovom plemenskom skupu, nadam se da će postati tradicionalan i da će se i dalje održavati u ovolikom broju. Drago mi je što sam mogla da prisustvujem sa svojom porodicom iz Lovćenca, jer tokom godine nijesam ni u Srbiji ni u Crnoj Gori“ – kazala je Ivana Stojanović koja već godinama živi u Francuskoj.

“ Nijesam prvi put ovdje, bio sam i prošle godine i oduševljen sam organizacijom. Ovom prilikom bih se zahvalio organizatorima na priređenom skupu i volio bih da ovo postane tradicija i da traje svake godine“ – kazao je Radovan Kaluđerović koji je došao iz Lovćenca.

„Ćeklićki susreti“ jedna su od manifestacija koje afirmišu ruralno područje, a organizatori naglašavaju da su izuzetno zadovoljni ovogodišnjom posjetom. Tokom muzičkog dijela programa, nastupili su muzičarka Milica Kaluđerović, KUD „Danilovgrad“, Branka Šćepanović, Vesko Belada, Luka Radović i drugi.

I. Rudović / RTV Cetinje

Podijeli: