Održano Crnogorsko veče u Subotici

U okviru Dana crnogorske kulture u Subotici, proteklog petka održalo se Crnogorsko veče u restoranu „Spartak“, kao završna svečanost ove višednevne manifestacije. Osim sugrađana koji vode poreklo sa crnogorskog tla, svečanosti su prisustvovali i brojni visoki zvaničnici obe zemlje.

Kulturno-umetničko i zabavno Crnogorsko veče započelo je tradicionalnim zvucima muzičkog instrumenta gusle, a potom su gosti uživali u narodnim pesmama u izvođenju Merime Njegomir i Igora Đurović, u pratnji narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodine.

Ovo je završno veče manifestacije Dani crnogorske kulture, koja je trajala prethodna tri dana, stoga bih svima poželeo da se lepo i ugodno osećaju, te da uživaju u programu i muzici iz crnogorskog kraja – poručio je Rade Bulatović, predsednik Udruženja Crnogoraca Subotice.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, poželeo je prisutnim gostima srdačnu dobrodošlicu u ime lokalne samouprave.

Želim da se večeras svi zajedno podsetimo naše tradicije i predaka, jer čovek koji ne poznaje svoje pretke je kao potok bez izvora, stablo bez korena. Mi to nismo i zato želim da se večeras uz zvuke gusala, narodno kolo i pesmu podsetimo na to ko smo i odakle smo – izjavio je Laban.

Da između Srbije i Crne Gore ne postoji nijedno sporno pitanje, te da su za to zaslužni građani naše zemlje, istakao je Brane Mićunović, ambasador Crne Gore u Srbiji.

 Vi ste građani Srbije, a vaša otadžbina je Crna Gora. Velike su zasluge i pozdravljam to što svojim životom, delom i misijom u Srbiji, obezbeđujete smisao odnosa između Srbije i Crne Gore. To nije ni malo lako i jednostavno, zbog čega ove večeri želim da vam iskažem svoj naklon i poštovanje za sve ono što radite u ime odnosa između naše dve države – istakao je ambasador Mićunović.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, podelio je anegdotu o uspehu i borbi Crnogoraca u Vojvodini.

Na pitanje mog prijatelja, zbog čega su Crnogorci tako uspešni i borbeni u Vojvodini, starac Velimir je objasnio da kada jednu generaciju zadesi rat, to je politički problem. Kada dve generacije zadesi rat, to je politički i sociološki problem. Kada tri generacije zadesi rat, to je multidiscipinarni problem, ali kada četiri generacije zadesi rat, onda je to genetski problem jer postaje urođen. Kada takve ljude spustite bilo gde u svetu, pogotovo u ovu ravnicu, oni svojim borbenim duhom, ali i noseći reč čojstva, jednakosti, ravnopravnosti i ljudske solidarnosti, postaju najuspešniji vodeći direktori, privrednici, lekari i diplomate – ispričao je Đoković.

Udruženje Crnogoraca Subotice osnovano je 2011. godine, s ciljem okupljanja članova i prijatelja na ovom prostoru koji potiču iz Crne Gore. Godišnje ogranizuju tri do četiri kulturna dešavanja u našem gradu, a ove godine su se odlučili da po prvi put organizuju manifestaciju u trajanju od nekoliko dana.

Podijeli: