ODRŽANO „CRNOGORSKO VEČE“ U ORGANIZACIJI NACIONALNOG SAVJETA CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE U SRBIJI

U subotu, 09. decembra 2023. godine održana je manifestacija „Crnogorsko veče“ u organizaciji Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Vrbasu. Svoj doprinos u organizaciji ove manifestacije pružili su i udruženje Crnogorska dijaspora Zublja iz Vrbasa i Udruženje Crnogoraca Lovćenac.

ODRŽANO „CRNOGORSKO VEČE“ U VRBASU U ORGANIZACIJI NACIONALNOG SAVJETA CRNOGORSKE MANJINE U SRBIJI

Svečanoj manifestaciji prisustvovao je v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Arben Jakupi, kojeg je srdačno dočekao predsjednik Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine, gospodin Dragoljub Malović. Jakupi  je istakao da je dijaspora u Srbiji na samom vrhu prioriteta i da je odobreno niz projekata za sufinansiranje posvećenih crnogorskoj dijaspori u Srbiji. Izrazio je svoje izuzetno zadovoljstvo zbog velikog odziva posjetilaca na ovom važnom skupu, što svjedoči o snažnoj privrženosti domovini. Takođe, najavio je s radošću predstojeće projekte i susrete koji će dodatno ojačati veze između Crne Gore i njenih iseljenika u Srbiji. „Ova manifestacija je još jednom potvrdila važnost očuvanja i promocije kulturne baštine, te jačanje veza između Crne Gore i njenih građana u dijaspori“, naglasio je Jakupi.

ODRŽANO „CRNOGORSKO VEČE“ U VRBASU U ORGANIZACIJI NACIONALNOG SAVJETA CRNOGORSKE MANJINE U SRBIJI

„Crnogorsko veče“ je manifestacija koja ima za cilj promociju crnogorske kulture, identiteta i običaja, što je rezultiralo okupljanju velikog broja ljubitelja umjetnosti i tradicije. Pored promocije kulturnog naslijeđa, kroz program promovisana je multietničnost i multikulturalnost, što su jedne od najvećih vrijednosti države Crne Gore.

ODRŽANO „CRNOGORSKO VEČE“ U VRBASU U ORGANIZACIJI NACIONALNOG SAVJETA CRNOGORSKE MANJINE U SRBIJI

U sklopu bogatog kulturno-umjetničkog programa nastupali su Folklorni Ansambl Kulturnog Centra Vrbas, učenici OŠ „Bratstvo jedinstvo“iz Vrbasa, vokalni solista Jelena Kežić, guslar Radovan Šojić, pjevači tradicionalnih crnogorskih izvornih i narodnih pjesama Miloje Bubanja, Branka Šćepanović i Radoje Rajo Simonović i „Fenix“ bend. U prvom dijelu moderator programa bila je profesorica književnosti i član odbora za kulturu Jasmina Milović, dok je u drugom dijelu moderator bila izuzetna novinarka i književnica Vesna Dedić, koja je svojom harizmom dodatno obogatila ostatak večeri.

Podijeli: